Het Beste idee van Dronten: Gezelligheid tijdens Resto Dronten

Dronten - Baklava, frika, kip, rijst, fruitsalade en de gerookte zalm van Urk vallen in de smaak bij het internationale gezelschap dat aanschuift bij Resto Dronten.

Mensen uit Pakistan, Syrië en Nederland eten samen aan een lange tafel in Flevomeer bibliotheek Dronten. ‘Het doel is dat we elkaar beter leren kennen’, zegt Mariam.

Initiatief van groepje statushouders

Resto Dronten is het initiatief van een groepje statushouders. ‘Ze merkten dat ze, ondanks dat ze toch al een tijdje in de gemeente Dronten woonden, weinig contact hadden met de buren. Sommige buren leken zelfs een beetje bang voor hen’, vertelt Jacob Oeverbeek van Vluchtelingenwerk.

Het doel? Ontmoeting!

‘Omdat dit niet hoeft en omdat ze zoveel moois te delen hebben (cultuur, lekker eten en muziek) besloten ze een integratiediner te beginnen. De statushouders zorgen – mede dankzij de donatie van Het Beste Idee van Dronten- voor het eten en nodigen mensen uit de buurt uit. Het doel? Ontmoeting!’

‘We willen een groter netwerk’

Mariam is een van de initiatiefnemers van Resto Dronten, dat samen met Vluchtelingenwerk wordt georganiseerd. ‘We willen graag nieuwe contacten leggen. Voor de gezelligheid, om de taal te leren en om uiteindelijk misschien wel aan werk te komen. We willen een groter netwerk, want alleen maar thuiszitten is niet leuk. Integratie begint bij samen eten.’

Ze verwelkomt haar gasten; onder andere een moeder met twee kinderen uit Nederland, een Syrisch echtpaar dat hier al 18 jaar woont, een Pakistaans echtpaar en twee Nederlandse dames. Mensen stellen zich aan elkaar voor en kijken nieuwsgierig naar de tafel met gerechten.

Jacob Oeverbeek heet de gasten welkom en nadat Naima vertelt wat voor lekkers de gastheren en -dames hebben bereid, schept de gevarieerde groep enthousiast op.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

‘Het is leuk en lekker’

De gerechten vallen in de smaak. ‘Het is leuk en lekker’, zegt Mohammed. Hij komt uit Syrië en had daar een bedrijf dat zich bezighield met marketing en sales. ‘Nederland is een prachtig land, we leven hier in vrijheid, maar wat ik heel erg mis is werk. Ik heb een uitkering, maar ik wil heel graag werken. En omdat het lastig is om een reguliere baan te vinden loop ik rond met het idee om een restaurant te beginnen.’

Moukhlis komt ook uit Syrië. ‘Doordat we hier ons eigen pop-up restaurant hebben, zelf ons eten maken en Nederlandse gasten uitnodigen, komen we in contact met mensen uit Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. We praten over ons leven en stellen elkaar vragen.’

Spelelement

Tussen het hoofdgerecht en het dessert is een spelelement. De aanwezigen staan op een denkbeeldige wereldkaart op het land waar ze zijn geboren. Vervolgens lopen ze naar het land waar ze geweest zijn dat het verst van het geboorteland vandaan ligt. Er komen mooie verhalen boven. Over een dierenarts uit Syrië, een dominee in Pakistan, kinderen die naar een oom in Duitsland zijn geweest en een Nederlander die rust vindt in India.

Het volgende integratiediner wordt georganiseerd in samenwerking met Rotary Dronten. ‘We hopen hier weer leuke contacten te leggen en wellicht de mogelijkheden bespreken om ergens aan het werk te kunnen’, besluiten de initiatiefnemers enthousiast.

Het beste idee van Dronten

Resto Dronten is een van de winnaars van Het beste idee van Dronten. Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Stuur jouw idee voor 14 december toe en maak kans op een éénmalige subsidie.

Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.