Strijd van Dronter SP tegen de Floriade wekt vooral ergernis

Dronten – ‘Als je dezelfde vraag stelt, krijg je hetzelfde antwoord.’ De SP probeerde donderdag in de gemeenteraad wederom de Dronter insteek bij de Floriade ter discussie te stellen, maar wethouder Irene Korting maakte er korte metten mee.

De SP betoogde dat Dronten niet geassocieerd moet willen worden met de wereldtuinbouwtentoonstelling, die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Er hangt een negatieve sfeer omheen, het gaat alleen maar over de miljoenen die het telkens meer blijkt te kosten. Dronten reserveert de komende drie jaar 150.000 euro voor een eigen bijdrage aan de Floriade, maar de SP zou graag zien dat dat geld een ander doel krijgt.

De suggestie dat die 150.000 euro in een bodemloze put verdwijnt, wordt bestreden. Het geld gaat namelijk niet naar de organisatie van de Floriade, maar is bedoeld voor activiteiten tijdens de Floriade in Dronten zelf. ‘We zetten het geld in in ons eigen gebied, omdat we een unieke positie hebben in de agro foodsector, inclusief een hogeschool.’ Dat zullen de vele bezoekers van de Floriade toch ook willen weten, is de gedachte.

De Don Quichot-achtige strijd van de SP tegen de Floriade, die nu ook tot Dronten is doorgedrongen, werkt ook ergernis op bij andere gemeenteraadsfracties. ‘Uw overwegingen gaan puur over het evenement in Almere, maar we zitten hier in de gemeente Dronten. U creëert een betrokkenheid die er niet is. Hou daar mee op!,’ beet Paul Vermast (GroenLinks) de SP toe.