IJsselmeerziekenhuizen worden stap voor stap afgebouwd

Lelystad - De IJsselmeerziekenhuizen worden stapsgewijs afgebouwd. Het afschalingsplan werd vrijdagmiddag bekendgemaakt aan personeel, patiënten en verwijzers. 'Er wordt tijdig en zorgvuldig afgeschaald om de patiëntveiligheid te kunnen blijven garanderen', meldt de MC Groep in een persbericht.

'Dit staat los van de onderhandelingen over een doorstart', benadrukt de MC Groep. 'Zodra er een overeenkomst over een doorstart is, zal er ook een plan gemaakt worden om de werkzaamheden weer op te bouwen. Tot die tijd wordt het afschalingsplan voortgezet'.

Komende periode

De kliniek, waar mensen worden opgenomen die een of meerdere nachten in het ziekenhuis moeten verblijven, sluit op woensdag 14 november. De patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven worden hierover persoonlijk geïnformeerd. De meeste patiënten mogen al voor 14 november naar huis.

Als er nog patiënten zijn die op 14 november niet naar huis kunnen, zullen zij met de hoogst mogelijke zorgvuldigheid worden overgedragen aan de zorg van een ander ziekenhuis. Hierover worden de patiënten persoonlijk en tijdig geïnformeerd. De afschaling van de kliniek houdt ook in dat de laatste operaties worden uitgevoerd op dinsdag 13 november.

Wat betekent dit voor patiënten?

Concreet houdt het afschalingsplan in dat er momenteel geen nieuwe patiënten worden aangenomen of nieuwe afspraken gemaakt worden. De meeste afspraken voor de polikliniek tot 29 november kunnen, gewoon doorgang vinden. In de gevallen waarbij dit niet mogelijk is, worden patiënten hier persoonlijk en tijdig over geïnformeerd. Ook de patiënten die een afspraak hebben na 29 november worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

Doorstart

De curatoren zijn in gesprek met potentiële kandidaten om een doorstart van MC IJsselmeerziekenhuizen te realiseren. Naar verwachting zal er begin volgende week meer duidelijkheid ontstaan over een mogelijke doorstart.

Zilveren Kruis, de belangrijkste zorgverzekeraar in Flevoland, ziet geen toekomst voor een afdeling spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde in het Lelystadse ziekenhuis. Dat blijkt uit een zogeheten 'visiedocument' dat Zilveren Kruis deze maand heeft opgesteld en in handen is van Omroep Flevoland.