It's Ontmoetingscafé: 'Iedereen kan hier zichzelf zijn'

Dronten - In It’s Kringloop in Dronten kunnen bezoekers sinds begin 2018 ook terecht voor een kopje koffie, thee, saucijzenbroodje of een lekkere tosti. Het ontmoetingscafé in de winkel is een sfeervolle plek om contacten te leggen met anderen.

Gerund door vrijwilligers

It’s Ontmoetingscafé wordt gerund door vrijwilligers die er koffiezetten en broodjes afbakken. Een groot deel van het interieur is gemaakt door de vrijwilligers van de werkplaats en het café is prachtig afgestyled met verschillende spullen uit de winkel. Aan alles is gedacht, van sfeervolle plantjes, mooie foto’s aan de wand tot een warme houtkachel met een lekker zitje.

‘Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten. De sfeer is goed en iedereen kan zichzelf zijn’, zeggen Chantal, Willy, Cinthia en Petra. Ze werken als vrijwilliger bij It’s Kringloop en drinken regelmatig samen een kopje koffie in het Ontmoetingscafé.

Activiteiten

Lieke de Lange, eigenaar van It’s Kringloop, wil met het Ontmoetingscafé een plek creëren waar mensen met anderen kunnen kletsen of een tijdschriftje kunnen lezen. ‘Ook kunnen onze bezoekers meedoen aan “breien en beppen”, of een spelletjesmiddag. We zijn van plan om de komende tijd verschillende activiteiten te organiseren’, vertelt ze.

Kinderverjaardagen

‘Zo kunnen organisaties onze ruimte gebruiken voor verbindende activiteiten en zijn we van plan om in samenwerking met de voedselbank, speelgoedbank en Cake for Kids kinderverjaardagen te organiseren voor kinderen die in armoede leven. Daarnaast zitten onze vrijwilligers vol met leuke ideeën. Zo bestaat het plan om hier speeddates voor 55-plussers te houden.’

Mensen uit isolement halen

‘Alles is erop gericht om mensen uit hun isolement te halen. Eenzaamheid komt, ook in Dronten, veel voor. Bij ouderen, maar ook bij jongeren. In het Ontmoetingscafé is iedereen welkom’, vertelt ze. ‘Vrijwilligers en bezoekers die hier geregeld een kopje koffiedrinken vergroten hun netwerk en hun zelfvertrouwen groeit. Hier geniet ik enorm van.’

Eén grote familie

‘Het is gewoon gezellig’, zegt Chantal. ‘Iedere vrijwilliger heeft een andere achtergrond en een ander verhaal’, voegt Petra toe. ‘Samen vormen we een grote familie, waarvan een deel samenkomt in het Ontmoetingscafé. Soms praten we over grappige of bijzondere artikelen die we tegenkwamen bij de inname van de artikelen. Maar we tonen ook interesse in elkaar en kunnen samen goed lachen. En ook niet onbelangrijk: de koffie en het lekkers wordt geserveerd tegen een zacht prijsje’, vertellen Willy en Cinthia.

Het Beste Idee van Dronten

Met de donatie van het Beste Idee van Dronten konden vrijwilligers It’s Ontmoetingscafé inrichten. Een deel van het geld wordt besteed voor het organiseren van activiteiten. ‘Op de hoogte blijven van de activiteiten? Volg It’s Kringloop op Facebook.’

Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Stuur jouw idee voor 14 december toe en maak kans op een éénmalige subsidie.

Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.