Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Het geld klotst over de reling (De Rede)

Nog niet zo lang geleden ontkwam ook Dronten niet aan de gevolgen van de crisis en moest er fors worden bezuinigd. Het waren bepaald geen leuke tijden.

Niet voor degenen die de bezuinigingen oplegden en niet voor degenen die te lijden hadden onder de bezuinigingen. Zo vervielen subsidies aan sport en kunst en cultuur, werden subsidies voor Dorpsbelangen, Stichting Pro Dronten en STADronten teruggedraaid, kregen De Meerpaal, de bibliotheek en andere maatschappelijke organisaties te horen dat de broekriem aangetrokken moest worden. Recreatieondernemers moesten ook hun steentje bijdragen en de lasten gingen iets omhoog.

Het enige voordeel aan die tijd was misschien dat elke uitgave eens goed tegen het licht gehouden werd en dat er door efficiënter werken voordelen werden behaald.

Hoe anders is het nu. De verenigingen krijgen weer meer subsidie en er wordt gesproken over een topsporthal. Verder komt er een nieuw zwembad, krijgt BAS zijn kunstgrasveld, de hockeyvereniging misschien een waterveld en zo kan ik nog even doorgaan.

Allemaal goede zaken waar iedereen van kan profiteren. Er zijn echter ook uitgaven waar we op zijn minst de wenkbrauwen bij fronsen. Wat te denken van de bijdrage aan de Floriade (drie jaar lang 50.000 euro), waarvan wordt gedacht dat de agrarische sector er mee wordt gepromoot. Ik denk niet dat er een Floriade-bezoeker zal zijn die straks de link met onze fantastische agrarische sector maakt.

Of wat te denken van die dure barbecue van het college, waarbij iedereen zelf zijn vlees moest meenemen en waar - na aftrek van de aanwezige collegeleden en ambtenaren - slechts een paar mensen gebruik van hebben gemaakt. Dan is er, als klap op de vuurpijl, nog het verplaatsen van de weekmarkt voor ruim een ton. Die laatste dingen zouden in de crisistijd nooit zijn gebeurd en het bewijst maar weer eens dat je juist in een tijd van overvloed extra kritisch moet zijn op het geld van de belastingbetaler.

Geld moet rollen, zeker, maar het moet niet over de reling klotsen.