Stationsplein
Door Kees Bakker

Huisvesting studenten

Dronten - Laten we de zaak nog even iets meer op scherp zetten. Als het gaat om de huisvesting van studenten in woonwijken doen de meeste problemen zich voor als er erg veel studentenhuizen in bepaalde wijken zijn.

Niet voor niets concentreert de aanpak van de overlast zich op Dronten-Noord: daar komen ook de meeste klachten vandaan. Daarbij komt dat je prima kunt praten met studenten, het zijn net mensen, maar dat het wel lastig is voor bewoners om afspraken te maken. Heb je dat net  gedaan met de ene groep in een huis, komen er weer andere studenten in. Begint het hele circus weer opnieuw. Ik kan me voorstellen dat dat frustrerend is.

De woningen die worden verhuurd aan studenten zijn veelal ‘gewone’ woonhuizen die zijn opgekocht door ontwikkelaars, veelal agrariërs uit de gemeente Dronten. Het is namelijk een lucratieve handel om een eengezinswoning in drie, vier of vijf kamers onder te verhuren. Je kunt er, platgezegd, een hoop geld mee verdienen.

Wat mij betreft heb je daarbij wel de morele plicht om, via huisregels en het toezien op het naleven van die huisregels, overlast voor de buurt te voorkomen. Het probleem is echter dat dat wellicht een morele plicht is, maar geen wettelijke. Je kunt woningeigenaren er niet toe dwingen, tenzij er echt wetten worden overtreden.

Zie hier: de problematiek in een notendop. Concentraties van studentenhuizen in woonwijken is het grootste probleem. Maar de lakse houding van sommige verhuurders is daarna het grootste probleem. Je zou dat bijna door ‘naming and shaming’ aan de orde willen stellen. Want het gaat hier in veel gevallen niet om naamloze, anonieme ontwikkelaars, banken of grote bedrijven die eigenaar van de studentenhuizen zijn, maar om Drontenaren die in het buitengebied wonen en gewoon goed geld verdienen met het verhuren van opgekochte woningen. Het geldt echt niet voor alle verhuurders, de meeste zullen best bereid zijn het probleem van overlast te willen aanpakken, maar er zijn er ook die het geld dat dat eventueel kost liever in eigen zak houden. En daar mag je best een oordeel over hebben…

Lees ook: Dronten wil woningeigenaren uitweg bieden in studentenhuisvesting