Vox Flevium duikt in Renaissance

Swifterbant - Met de voorstelling 'Schoon en Schalks' laat kamerkoor Vox Flevium vrijdag 9 en zaterdag 10 november muziek horen van Meesters uit de Renaissance. De concerten zijn in De Hoeksteen respectievelijk de Sint-Annakapel in Kampen en beginnen om 20.00 uur.

Schoonheid en kwaliteit van compositie

De 15e en 16e-eeuwse stukken werden en worden alom geprezen om hun schoonheid en kwaliteit van compositie. Schone werken van Palestrina, Carissimi en Sweelinck worden ten gehore gebracht, maar ook schalkse stukken komen voorbij, ondeugend, zoekend naar de grens. Dit is de wereldlijke muziek van componisten als Orlando di Lasso, Monteverdi en Bartlet, waarin de dubbelzinnigheid van de renaissance in doorklinkt, onder andere door ‘bijzondere’ verwijzingen.

Passie voor koren en koormuziek

Dirigent Rachel Kieneker-Munneke ontdekte tijdens haar opleiding Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen haar liefde en passie voor koren en koormuziek. Sindsdien heeft ze zich via verschillende cursussen en opleidingen verdiept in de koordirectie. Zo heeft ze meerdere keren deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus, waarin ze heeft gewerkt met een professioneel kamerkoor en orkest.

Afstudeerjaar

Ze zit momenteel in het afstudeerjaar van de masteropleiding koordirectie aan het conservatorium van Utrecht, waar ze les krijgt van Rob Vermeulen. Ook heeft Rachel Kieneker deelgenomen aan verschillende masterclasses, waaronder met een internationaal koor en dirigent uit Minsk en Capella Amsterdam met Daniel Reuss. Ze is dirigent van twee koren en werkt als docent muziek aan de scholengemeenschap Stad&Esch in Meppel.

Zessnarige luit

Sonja Steinz-Van der Starre speelt vanaf jonge leeftijd gitaar en maakt momenteel deel uit van een mandoline- en accordeonorkest in Hattem. Dit orkest maakt gebruik van antieke Napolitaanse mandolines. De restaurateur van deze mandolines heeft een oude zessnarige luit gerestaureerd waarop Sonja tijdens dit concert speelt.