Rechter buigt zich vandaag over afschot van ruim 1800 edelherten

Lelystad - Zes organisaties willen vandaag via de rechter voorkomen dat Staatsbosbeheer start met het afschieten van ruim 1.800 edelherten in de Oostvaardersplassen.

De rechtzaak is aangespannen door de Faunabescherming, de Dierenbescherming, de Vogelbescherming, stichting Stamina, Dierbaar Flevoland en Fauna4Life.

Te veel grote grazers

Beheerder Staatsbosbeheer had van de provincie Flevoland de opdracht gekregen om rond 1 november te beginnen met de afschot. Dat is nodig omdat er veel te veel grote grazers in het natuurgebied rondlopen.

Volgens de natuurbeschermers is het edelhert een beschermde diersoort, die niet zomaar doodgeschoten mag worden. Zij vinden ook dat er andere oplossingen zijn dan afschot. Ze willen daarom dat de rechter de provincie terugfluit. Maar als de dieren al zijn gedood, zijn andere oplossingen geen optie meer en daarom willen ze eerst een verbod op afschot.

Helikoptertelling

Uit de jaarlijkse helikoptertelling die Staatsbosbeheer vorige week deed, blijkt dat er 2.320 edelherten in het natuurgebied rondlopen. Er mogen 490 herten overblijven, dus er moeten 1.830 worden afgeschoten.

Daarnaast moeten er 160 konikpaarden weg uit de Oostvaardersplassen. Er lopen er op dit moment 610. Staatsbosbeheer vangt de paarden deze winter in een speciaal aangelegde kraal en verhuist ze komend voorjaar. Een poging om de vangkraal tegen te houden strandde vrijdagmiddag.

De 200 heckrunderen die momenteel in de Oostvaardersplassen rondlopen, mogen blijven.

Ophef

Afgelopen winter ontstond veel ophef rond de Oostvaardersplassen toen bleek dat de grote grazers niets meer te eten hadden. Demonstranten die de beesten wilden bijvoeren kwamen in botsing met de beheerders van het gebied. Het natuurgebied tussen Lelystad en Almere worden de komende jaren helemaal opnieuw ingericht. Het aantal grote grazers wordt vanaf nu in de hand gehouden.

De rechter doet uitspraak over twee weken. Tot de uitspraak mag de provincie geen edelherten laten afschieten.