Het Beste idee van Dronten: het verhaal achter de kunst

Dronten - Op zaterdag 3 november van 11.00 tot 15.00 uur is er op het Serviceplein van de FlevoMeer Bibliotheek een kunstmarkt. Talentvolle Drontense kunstenaars exposeren er en er zijn betaalbare werken te koop. ‘Op deze manier hopen we de kunstenaars een zetje in de goede richting te geven’, zeggen Erna Phaff en Merlene Boons van Kunstraad Dronten.

Erna en Marlene namen samen met Ingrid van den Klooster het initiatief voor het project ‘Het verhaal achter de kunst’. Het project geeft kunstenaars met een klein netwerk en beperkte financiële middelen de kans mee te werken aan een expositie. Het wordt een gezellige dag. Terwijl nieuwsgierigen de kunstwerken bekijken, kunnen ze genieten van de (internationale) muziek van een band.

Passie voor kunst

De kunstenaars komen uit Nederland, Italië, Syrië, Albanië, Hongarije en Rusland en hebben twee dingen gemeen; de passie voor kunst en het feit dat ze geen of een zeer klein netwerk hebben om hun werken met het publiek te delen, laat staan er brood mee op de plank te krijgen.

Richard Bleuning uit Biddinghuizen is een van hen. Hij maakt pen- en potloodtekeningen; echte zoekplaatjes met diepte. ‘Ik begon ermee op de middelbare school’, vertelt hij. ‘Ik heb ADHD en tijdens de lessen zorgde het tekenen voor focus en concentratie.’ Richard heeft negentig tekeningen klaarliggen om aan de wereld te laten zien. Exposeren doet hij zelden, want dit kost vaak geld.

Laagdrempelig atelier

Hij tekent doorgaans op zijn slaapkamer, maar echt afstand nemen van zijn tekeningen kan hij daardoor niet. ‘Ik mis een plek waar je als kunstenaar kan werken samen met anderen. Een plek waar je elkaar kunt inspireren en kennis kunt uitwisselen. Een laagdrempelig atelier.’

Dankzij het project ‘Het verhaal achter de kunst’ kan hij samen met andere talentvolle kunstenaars uit de gemeente Dronten zijn kunst exposeren. ‘En wie weet zijn er mensen die het willen kopen. Ik vind het spannend en ik ben heel nieuwsgierig naar de werken van de andere kunstenaars.’

‘Veel deelnemers zijn volop in ontwikkeling. We zien erg veel potentieel’, zeggen Erna en Merlene enthousiast. Met het geld van het Beste Idee van Dronten konden ze de kunstenaars een vergoeding geven voor het materiaal en richtten ze de expositie in.

Samen een kunstwerk maken

‘Leuk om te vermelden is dat we zaterdag een groot doek ophangen. Alle deelnemende kunstenaars schilderen, tekenen of schrijven iets op dit doek zodat een groot kunstwerk ontstaat. Daarnaast is er een loterij. Bezoekers kunnen hiermee kans maken op een van de werken. Iedereen is van harte welkom.’

Het Verhaal achter de kunst is een van de winnaars van Het Beste Idee van Dronten. Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Stuur jouw idee voor 16 december toe en maak kans op een éénmalige subsidie.

Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.