Urk is twee dagen in Wintersferen

Urk - De winter komt vroeg op Urk. Vrijdag 23 en zaterdag 24 november vindt het evenement Urk in Wintersferen namelijk plaats. Het vissersdorp keert die dagen terug naar 1918, het jaar van de Zuiderzeewet.

Figuranten

De historische Westhaven van Urk is dit jaar de plaats waar de lokale geschiedenis tot leven komt. Die vrijdagavond en de daaropvolgende zaterdagochtend is dit deel van Urk dan ook volledig afgesloten voor alle verkeer. De straatverlichting gaat uit en figuranten verschijnen op het toneel om het oude Urk van 1918 te doen herleven.

Enorme impact

De Zuiderzeewet heeft een enorme impact gehad op het eiland Urk. De wet zorgde er voor dat het eiland met het land werd verbonden en de Zuiderzee verdween. De bevolking van het eiland was dan ook in alle staten; de visserij zou verdwijnen en daarmee ook de inkomens van zovele Urkers.

Historische figuren

Tijdens het evenement komt de bezoeker historische figuren als Cornelis Lely tegen en is hij getuige van het bouwen van de dijk, de invloed van de inpoldering op het onderwijs en natuurlijk de vele bewoners die zich in authentieke klederdracht steken. Vanzelfsprekend gaat alles gepaard met de hele entourage, humor van de figuranten en warme sfeer. Ook dit jaar passeren diverse oude ambachten de revue. Deze brengen de bezoeker terug naar een tijd waar nog niet alles met behulp van machines gebeurde. Ook de oude scheepswerf is onderdeel van het evenement. Hier kunnen bezoekers een praatje maken met de havenmeester en genieten van oude botters en visserijambachten.

Gratis parkeren bij de haven

Bezoekers van buiten Urk kunnen gratis parkeren bij de haven. Van daar worden ze naar het evenement geleid met aanwijzingsborden. Bij het evenement wordt drie euro entree gevraagd. Een uitgestippelde route zorgt er voor dat de bezoeker niets mist van wat er allemaal te zien en te doen is; het bouwen van de dijk, oude ambachten, de sigarenboer, originele sketches en meer.

Vrijdag 23 november is Urk in Wintersferen te bezoeken van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 24 november van 11.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden kijken op de website van Urk in Wintersferen.

Tijdens het evenement kan men genieten van de sfeervolle ambiance van het oude dorp van Urk. Voor wie zich even wil opwarmen zijn er diverse warme dranken en oud-Urker gerechten te verkrijgen. Natuurlijk is het ook mogelijk te genieten van een gebakken of gerookt visje. In een ouderwets ingericht bierlokaal kunnen mensen terecht voor een kruidenbitter, advocaatje of biertje.

Ook een wintermarkt

Op beide dagen van het evenement vindt een sfeervolle wintermarkt plaats in het oude centrum van Urk. Deze is op vrijdag van 14.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.