Het Beste idee van Dronten: het fietsplan van het diaconaal platform

Dronten - Een fiets is een belangrijk bezit. Het is echter voor lang niet iedereen weggelegd om een fiets aan te schaffen. Voor hen startte het Diaconaal Platform Dronten (DPD) eind 2017 een fietsenplan.

‘Het project loopt boven verwachting en kwam in een stroomversnelling door Het Beste Idee van Dronten. We hebben al ruim dertig mensen blij gemaakt met een fiets, zegt Henri Brummelaar.

Verzoek indienen

Mensen die in armoede leven en weinig te besteden hebben kunnen een verzoek voor een fiets (gratis of tegen een kleine bijdrage) indienen bij onder andere de voedselbank, De Meerpaal en de kerken. Ook is na overleg mogelijk om een fiets kosteloos te laten repareren. De aanvragen lopen via de diaconie en worden doorgegeven aan de werkplaats bij het Hogerhuis van Kwintes in Dronten, waar vrijwilligers iedere dinsdag en donderdag aan gedoneerde en aangekochte fietsen sleutelen.

Een degelijke fiets

‘Soms is het een kwestie van een kleine reparatie; het maken van de verlichting of het plakken van een band. Maar regelmatig moet er meer gebeuren en gebruiken we oude fietsen voor de onderdelen voor de nieuwere exemplaren. Het resultaat: een degelijke fiets, waar mensen prima een paar jaren mee voort kunnen’, vertelt vrijwilliger Alex Dijkstra.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Blijdschap

Er staat een aantal dames-, heren- en kinderfietsen op voorraad. Zit de juiste fiets er niet tussen? Dan wordt er een passende fiets gezocht. ‘Soms kan dat even duren’, vertelt Alex. ‘De blijdschap van mensen is mooi om te zien. Het is leuk werk en het is heel fijn om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen’, vertelt hij.

Fijne kneepjes van het vak overdragen

Alex, die vroeger in een fietsenfabriek werkte, vindt het leuk om de fijne kneepjes van het vak aan andere vrijwilligers over te dragen. Werken in een bedrijf met strakke deadlines is moeilijk voor hem, maar in de werkplaats voelt hij zicht als een vis in het water. Net zoals Daan, die geconcentreerd een standaard vastzet. ‘Het is lekker om hier aan het werk te zijn en gelukkig ben ik niet bang om vieze handen te krijgen’, lacht hij.

Unieke symbiose

Het fietsplan van het diaconaal platform is een van de winnaars van Het beste idee van Dronten. Dankzij de unieke symbiose DPD/Kwintes en de bijdrage van Het Beste Idee van Dronten kon de werkplaats geprofessionaliseerd worden. ‘We hebben een mooie werkbank, goed gereedschap, voldoende onderdelen en elektrische fietshaken, zodat we de fietsen gemakkelijker omhoog kunnen takelen. Ook is er geld om -als dat nodig is- een tweedehandsfiets voor een klein prijsje aan te kopen of bij onze partners, Jan Brinkman en Kloppenburg, onderdelen te aan te schaffen of gratis donorfietsen op te halen’, vertelt het drietal.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Continuïteit is gewaarborgd

Het fietsenproject is een initiatief van Aad Kruithof en wordt in goede banen geleid door Jan Luik van Kwintes. ‘Dankzij de donatie van de gemeente is de continuïteit van ons project gewaarborgd. We hebben inmiddels een diaconaal “fietsteam” met een contactpersoon in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. We kunnen de komende jaren dus vooruit en daar zijn we hier heel blij mee’, besluit Henri Brummelaar enthousiast.

Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Zend jouw idee voor 10 december in maak kans op een éénmalige subsidie.

Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.

Dronten: kesaludgerus@parochienorbertus.nl

Biddinghuizen: fietsenplan@pgbiddinghuizen.nl

Swifterbant: fietsenplan@pgswifterbant.nl