Commotie in Lelystad rond verdacht pakketje bij provinciehuis (foto's)

Lelystad - Een verdacht pakketje bij het provinciehuis in Lelystad zorgde maandagochtend voor heel wat commotie. Lange tijd was de omgeving afgezet. Treinen en bussen reden niet.

Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst wees uit dat het verdachte pakketje geen explosief betrof. De politie doet onderzoek naar de herkomst van het pakketje. De afzetting rond het provinciehuis heeft meer dan twee uur geduurd.

[De tekst gaat verder na de tweet]

 

Op het nabijgelegen station was de politie ook aanwezig en een deel van het station was eveneens afgezet. Het treinverkeer richting Almere en Amsterdam werd tijdelijk stilgelegd. Voor enige tijd reden er op last van de politie ook geen bussen in heel Lelystad.

Spandoeken

In de nacht van zondag op maandag heeft de politie op verschillende plekken in Lelystad spandoeken aangetroffen met teksten met verwijzingen naar de Oostvaardersplassen. De politie onderzoekt of de spandoeken verband houden met het verdachte pakketje.

Getuigenoproep

In het kader van het onderzoek vraagt de politie mensen die gezien hebben wie het pakketje heeft neergelegd, zich te melden. Ook mensen die getuige zijn geweest van het ophangen van spandoeken bij het gemeentehuis en de fietsbrug bij de Gordiaandreef, worden gevraagd zich te melden.

Discussie Oostvaardersplassen

Volgens Leen Verbeek, de Flevolandse Commissaris van de Koning, zal deze actie niet leiden tot een ander besluit rond de Oostvaardersplassen. Vorige maand besloot de provincie Flevoland dat er zeker duizend edelherten moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Wanneer daarmee begonnen wordt, hangt af van een rechtszaak aangespannen door de Faunabescherming. Die begint op 5 november.

‘De provincie laat zich niet chanteren’, benadrukt Verbeek. Hij noemt de anonieme actie van maandagmorgen ‘een dieptepunt’ in de discussie over de Oostvaardersplassen.

Lees meer hierover in het nieuwsdossier 'Grote grazers'.