Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Nieuwe burgemeester

Iedereen in de gemeente Dronten kon meedenken bij het zoeken naar een nieuwe burgemeester. Wie de daarvoor bestemde enquête heeft ingevuld ontdekte dat het bij veel vragen bepaald niet meeviel een keus te maken.

Ik leg u een aantal keuzes voor. Daadkrachtig en snel óf wijs en bedachtzaam. Dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie. In acute gevallen neig je meer naar het één en in zaken die tijd kosten waarschijnlijk naar het andere.

Nog eentje: charismatisch of dienend. Die keuzemogelijkheid doet vermoeden dat het één het ander tegenspreekt, maar dat hoeft niet. Een goede leider kan met charisma dienen. In de politieke wereld van partijbelangen is het fijn een stabiele factor te hebben. Daar past enthousiasme best bij. Anders gezegd: stabiele mensen kunnen ook enthousiast zijn. Bij rampen hoop ik dat hij of zij de goede instructies geeft en bij zaken die de gemeenschap aangaan zal een burgemeester draagvlak moeten creëren. Hij of zij moet bijdragen aan een sterke gemeente en daarbij aan een sterke positie in de regio.

Dit is een mooi voorbeeld dat je om het een te bereiken het ander nodig hebt. Een andere keuzemogelijkheid kan de suggestie wekken dat wanneer je ervaren bent je niet meer enthousiast kunt zijn; deze twee eigenschappen zijn tegenover elkaar gezet. Ook kun je grenzen opzoeken om ze daarna te bewaken, vooral bij nieuwe zaken.

Tot slot wordt de vraag voorgelegd of je moet kunnen besturen of een goede burgervader moet zijn. Ook hierbij is te hopen dat er goed bestuurd wordt terwijl de burgemeester wanneer het nodig is als een goede burgervader (of -moeder) optreedt. Ik vond het soms lastig kiezen door de vraagstelling. Toch is de enquête nuttig, want het geeft draagvlak en maakt duidelijk dat burgemeester zijn niet voor iedereen is weggelegd. Je zoekt een duizendpoot. Laten we hopen dat die duizendpoot solliciteert.

Lees ook: Uitkomst onderzoek: inwoners Dronten willen daadkrachtige burgemeester