Onzekerheid vissers door brexit blijft

Urk - De Urker vissers behouden na de brexit eerst nog hun toegang tot de Britse wateren, maar zekerheid is er allerminst.

Dit is de uitkomst van onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf maart volgend jaar komt er een overgangsperiode van 21 maanden. Zolang mogen de kottervissers vissen in de Britse wateren en ‘alles blijft zoals het is’, liet landbouwminister Carola Schouten weten. De visserijsector vreest echter chaos en omzetderving als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de EU vertrekt. De Nederlandse visserij is sterk afhankelijk van Britse vis. Liefst 30 procent van de aanvoer van de kottervloot komt daar vandaan. Bij de trawlers gaat het zelfs om 50 procent.

No deal

Als er geen deal komt krijgt de Noordzee een denkbeeldige grens en verliezen de Nederlandse vissers visgrond. In het geval van een ‘no deal’-scenario heeft het Verenigd Koninklijk het recht om vanaf 30 maart 2019 de EU vissers de toegang tot de Britse wateren te ontzeggen. Schepen die onder Engelse vlag varen moeten een visum aanvragen. Andersom wordt er op Urk veel vis aangevoerd door Britse kotters. Het gaat om een kwart van de totale aanvoer.

‘Maar ook als een ‘no deal’-scenario voorkomen kan worden, zal de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK ingrijpend veranderen, met meer belemmeringen voor de Nederlandse agro- en foodhandel dan nu het geval is’, zegt minister Schouten. Daarom bereid het ministerie zich voor op de extra (controle)werkzaamheden. Zo is Nederland op dit moment extra keuringsdiensten aan het inwerken en wordt het douaneteam aangescherpt.