Houtgestookte warmte-installatie in Lelystad in gebruik genomen

Lelystad - De 15 megawatt houtstookinstallatie in Lelystad is woensdag in gebruik genomen. De installatie, geleverd door HoSt en in opdracht van warmteleverancier Primco, produceert duurzame warmte voor de stadsverwarming van Lelystad.

Jaarlijks verstookt de biomassa-installatie tot 30.000 ton houtsnippers afkomstig van noodzakelijk bosonderhoud in de omgeving. 

'Het volledige project heeft continu op schema gelegen. Niets anders dan lof voor de diverse samenwerkingen om alle succes mogelijk te maken', vertelt projectleider Alwin Boelsma. De geproduceerde warmte is goed voor maar liefst 5.000 huishoudens en bespaart zo’n 7,5 miljoen Nm3 aardgas. Het officiële startsein voor de bouw van de warmte-installatie werd in december vorig jaar gegeven. 

Oplossing hoge warmtevraag

Tijdens de hoge warmtevraag in de ochtend, bekend als de ‘ochtendramp’, kan de biomassa-installatie kortstondig meer warmte leveren. In plaats van 15 megawatt produceert de installatie dan 20 megawatt. Deze extra warmte wordt gerealiseerd door twee warmtebuffers die ’s nachts worden opgeladen.