TransPals vertellen over ontmoetingen met transgenders in Europa

Lelystad - De TransPals, François Caous uit Dronten en Dylan van der Griend uit Almere, gaven donderdagavond in het kader van Coming Out day een boeiende lezing in de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad. Zij vertelden over hun roadtrip door Europa, waarbij ze transgenders uit verschillende landen ontmoetten.

François en Dylan zijn geboren als meisje, maar voelen zich een jongen. Al een aantal jaar vloggen zij actief over hun transitie om daarmee andere transgenders te steunen. Begin dit jaar ondernamen zij een wel heel bijzondere reis: samen trokken zij door Europa om andere transgenderjongeren een hart onder de riem te steken. Want in veel delen van Europa rust er nog altijd een taboe op het gebied van transseksualiteit. Hun ervaringen deelden ze tijdens deze lezing, ondersteund met fascinerend beeldmateriaal.

Heftige situaties

'We waren geshockeerd dat ouders hun kind verboden om met ons af te spreken, omdat zij het niet accepteren en niet willen dat hun kind in aanraking komen met anderen die hetzelfde doormaken', vertelde François. 'Wat ons echt raakte is dat, zelfs door heel Europa, transgenders nog steeds in heftige situaties leven', vulde Dylan aan. 

[De tekst gaat hierna verder]

Coming Out Week

Met hun lezing sloten de TransPals de Coming Out Week in de bibliotheek op spetterende wijze af. Arja Kruis van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland is enthousiast over de lezing. 'De jongens hebben op een heel levendige manier het belang van dit onderwerp benadrukt. Met humor, maar ook op heel persoonlijke wijze. Dan merk je dat het tegelijkertijd ook heel schrijnend is dat er in veel landen nog geen of nauwelijks acceptatie is'.

Emoties

Tijdens de avond liepen de emoties hoog op. De lezing kwam binnen bij het publiek. 'Het is belangrijk dat zulke onderwerpen belicht worden', vertelt Henk van Strien, regiomanager van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. 'Ergens is het wel jammer dat het nodig is, maar het zijn zeer waardevolle avonden'.

Zelf waren François en Dylan ook enthousiast: 'We hadden niet verwacht dat er zoveel animo zou zijn voor onze lezing. De leeftijd van de aanwezigen was zeer divers, echt heel leuk om te zien! Het toppunt van de avond was dat wij iemand in de zaal gelukkig hebben kunnen maken met een binder, waarvan zijn dank zichtbaar groot was. Kortom, voor ons een hele geslaagde avond!'

Bi-Scoop en BiblioGAY

Eerder op de dag vonden de Bi-Scoop en de BiblioGAY plaats. Bezoekers konden aanschuiven voor de film The Danish Girl en tijdens de BiblioGAY konden geïnteresseerden onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers met elkaar in gesprek over Coming Out-gerelateerde onderwerpen. Het leverde gezelligheid en leuke kennismakingen op.

Coming Uitmarkt

Afgelopen zaterdag ging de Coming Out Week van start met de Coming Uitmarkt. Hier presenteerden verschillende organisaties zich die een bijdrage leveren voor de LHBTI-community. De markt werd geopend door wethouder Peter Schot, die daarna de verbinding mocht leggen met theatermaker Nick Teunissen, die met zijn partner in Bosnië woont. Dat leverde een bijzonder leuk gesprek op. 'Het was een geslaagde markt', blikt Arja Kruis terug. 'Je kon het enthousiasme zien van alle betrokkenen op de markt. Dat was zo mooi! Bovendien hebben we dit jaar weer nieuwe samenwerkingspartners gevonden en nieuwe mogelijkheden ontdekt'.