Corneel sluit zich aan bij landelijke campagne tegen ongewenst seksueel gedrag

Lelystad - 'Ben je oké?' Met die vraag maken poppodia, clubs en festivalorganisaties ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten en in het nachtleven. Corneel in Lelystad sluit zich aan bij deze campagne.

Want ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil. Poppodia, clubs en festivalorganisaties uit heel Nederland lanceren deze campagne van Rutgers om zo uitgaan leuk, los, vrij en veilig te houden. Deze campagne is een initiatief van Rutgers samen met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Celebrate Safe en NOTHANKS!.

Positieve insteek

De publiekscampagne 'Ben je oké?' heeft een positieve insteek. Uitgaan, feesten en concerten bezoeken is iets leuks en het vindt plaats op plekken waar je je nergens zorgen over hoeft te maken, zodat je je even helemaal kunt laten gaan. Gewoon zoals het hoort te zijn, en zoals het meestal ook is. De campagne roept iedereen die daar aan bij kan dragen op er samen voor te zorgen dat dit zo blijft.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Neutrale boodschap

De campagneboodschap is neutraal: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’ Op de bijbehorende campagnewebsite www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt als je het ziet én hoe je vervolgens omgaat met de reactie van de ander. Hier kan iedereen door het uploaden van zijn of haar foto laten weten dat hij of zij veilig uitgaan belangrijk vindt en die vervolgens delen op Instagram en Snapchat.

Alleen als je het allebei wenst

Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen. 'Deze cijfers zijn helaas niet nieuw', zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. 'Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst'.

Hier is het oké

Poppodia, clubs en festivalorganisaties die meedoen aan de campagne laten hun publiek al zien dat het bij hen oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken en daar komen elke dag nieuwe locaties bij: Corneel, Rotown, Popronde, Volt, Jack Amsterdam, 013, TivoliVredenburg, EurosonicNoorderslag, De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen, Doornroosje, Luxor live, Welcome to The Village, Podium Asteriks, Burgerweeshuis, De Melkweg, Podium de Flux, AIR Amsterdam en club Shelter.

'Het is belangrijk dat we ons als podia, clubs, festivals, en het liefst ook reguliere horecazaken, samen inzetten om uitgaan veiliger te maken door ongewenst seksueel gedrag terug te dringen', aldus Sandrijn Dekkers (Manager Publieksdiensten, Melkweg).