Stationsplein
Door Kees Bakker

Protest

Lelystad - In het Stadshart is zondag geprotesteerd tegen de dreigende afschot van honderden edelherten in de Oostvaardersplassen. Het zal niet het laatste protest zijn en ik hou mijn hart vast over wat er mis kan gaan als er daadwerkelijk geschoten gaat worden in de Oostvaardersplassen.

Maar dat is van later zorg. Vooralsnog zal het vooral de rechter zijn die zich uit moet spreken over de plannen van de provincie.

Niet serieus genomen

De actievoerders voelen zich niet helemaal serieus genomen door de politiek en media. Op social media worden ze ongeveer weggezet als ‘gekkies’, en dat is natuurlijk niet terecht. Het zijn over het algemeen mensen die zich gewoon erg druk maken over wat zij zien als een misstand in de maatschappij. En ze maken gebruik van hun recht hun stem te laten horen. Daar kun je beter respect voor hebben dan het af te doen als gek gedrag.

Onbuigzaamheid

Tegelijkertijd is het de onbuigzaamheid van sommige actievoerders die maakt dat er zo gereageerd wordt. Want men is niet bereid tot compromissen, men is nauwelijks bereid tot een gesprek, ze vinden dat hun gelijk moet worden gehonoreerd, en zo lang dat niet gebeurd gaan ze door. Dat en de hoeveelheid protesten maken dat er bij veel mensen het idee gaat heersen ‘Daar heb je die gekkies weer’.

'De stem van het volk'

In hun aankondiging van de demonstratie afgelopen zondag gaf de organisatie bovendien aan te spreken namens ‘het volk’. ‘Laat onze stem, de stem van het volk, ook eens horen’ riep men de media op. Da’s een beetje gek. Ten eerste is dat geluid de afgelopen maanden heel vaak te horen in de media. En verder: als men namens ‘het volk’ zou spreken, zou de opkomst bij de demonstratie toch vele malen groter moeten zijn dan honderd mensen. Ik denk eerder dat ‘het volk’ een zwijgende meerderheid is, die deze acties en discussie over de Oostvaardersplassen al lang zat is en verder wil. Niemand zal het leuk vinden dat er gezonde dieren moeten worden afgeschoten, maar er moet wel wat gebeuren.

Lees ook: Honderd mensen bijeen in protest tegen dreigende afschot edelherten in Oostvaardersplassen