Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Topsport in de polder (2)

Ik ging vorige week in op de vraag of topsport in de Flevolandse polder tot de mogelijkheden behoort. Ik constateerde dat wanneer je er als voetbalclub voor kiest een poging te doen de top te bereiken, je dat nooit geheel met eigen jeugd kunt doen, maar dat je spelers van buitenaf nodig hebt.

Pecunia

Er is echter meer nodig op weg naar de top. Het begint met de pecunia. Wanneer je wat wilt zullen er centen op tafel moeten komen, heel veel centen. Hoogste prioriteit is daarbij het hebben van een goed plan, want anders verdwijnen de euro’s in een bodemloze put.

Toen asvDronten jaren geleden in de Hoofdklasse speelde gaf de club veel geld uit aan spelers die het niveau niet echt aankonden. Daardoor stond de club altijd in de onderste regionen van de ranglijst en ging het uiteindelijk ook mis.

Het begint dus met een plan. Niet alleen voor het speltechnische deel, maar ook voor alles er omheen. Als je geen goed kader hebt met kwalitatief sterke mensen en geen goede voorzieningen is het bij voorbaat kansloos, die poging de top te bereiken.

Clubcultuur

Er is echter meer. En dat ‘meer’ is vaak het allermoeilijkst. De cultuur binnen een club moet rijp zijn voor een sprong naar de top. De supporters en het eigen jeugdkader moeten het zien zitten dat er spelers van buitenaf worden gehaald.

Goed voorbeeld is HHC uit Hardenberg. Deze club speelde jaren geleden tegen asvDronten om een plek in de Hoofdklasse. asvDronten won. Nu echter werd HHC vierde in de tweede divisie en speelt asvDronten in de eerste klasse.

Het heeft alles te maken met de cultuur van de club, steun van het bedrijfsleven en een goede toekomstvisie. Als die zaken kloppen is het goed na te denken over aspiraties om topsport te bedrijven. Als die ambitie er niet is, is dat helemaal geen ramp. Integendeel. Spelvreugde is op alle niveau’s mogelijk, al zul je het dan bij dromen over topsport in je gemeente moeten laten.