Hardlopen door de wildernis tijdens Oostvaardersrun

Lelystad - Op zondag 30 september wordt de tweede editie van de Oostvaardersrun georganiseerd, een hardloopevenement dat dwars door de Oostvaarderplassen loopt. Fanatieke natuurliefhebbers krijgen deze dag de kans om de omgeving op een uitdagende manier te leren kennen.

Rennen over de verharde en onverharde paden van het natuurgebied is een geweldig avontuur. Om er voor te zorgen dat niet alleen de fanatiek hardlopers, maar ook de wat minder getrainde renners onder ons deel kunnen nemen aan deze belevenis, heeft de organisatie besloten de run dit jaar lekker laagdrempelig te houden. ‘Er is niet gekozen voor een echt wedstrijdkarakter. Wel is er een startklok en houden veel deelnemers hun tijd bij. Dat betekent dus een leuke en licht competitieve activiteit voor jong en oud, dat volledig in het teken staat van recreatie in een mooi gebied waar je vossen, reeën, hazen, ganzen, lepelaars en natuurlijk de grote grazers tegen komt’, vertelt Arnaud Meijer van Staatsbosbeheer, medeorganisator en zelf een fervent hardloper.

Arnaud stapte vorig jaar samen met (medeorganisator?) Remco de Vries naar Jos Proost, eigenaar van Runnersworld Lelystad, om het idee van een hardlooptocht door de Oostvaardersplassen mogelijk te maken. ‘We werken continu aan het verbeteren van de leefbaarheid van het gebied. Deze run is een bijzondere kans om dit werk en het steeds veranderende gebied van de plassen en Hollandse Hout van dichtbij te bewonderen’, legt hij uit.

De Oostvaardersplassen zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest in verband met de staat van het groot wild. Het behoud van het gebied blijft, door een alsmaar groeiende economie en het uitbreiden of vernieuwen van de infrastructuur, een complex onderwerp. Desondanks blijven de natuurliefhebbers van Staatsbosbeheer zich met toewijding inzetten voor het behoud van de Oostvaarderplassen en Hollandse Hout, door middel van natuurontwikkelingsprojecten.

Onder een van deze projecten vallen ook de plannen om recreatieve gebieden nieuw leven in te blazen. Naast talloze activiteiten zoals wandelingen, trektochten met de eco-kar, bosavonturen, fotosafari’s en workshops, is de nu jaarlijkse Oostvaardersrun een waardevolle sessie om Staatsbosbeheer te steunen in hun inspanningen om het unieke gebied te beschermen. ‘En daarnaast zijn die glooiende hellingen en uitgestrekte landschappen gewoon een fantastisch decor om in te rennen’, besluit Arnaud enthousiast.

Aanmelden voor de Oostvaardersrun kan via www.inschrijven.nl. Neem voor meer informatie over de Oostvaardersplassen een kijkje op de website van Staatsbosbeheer.