Hospice Dronten bedankt inwoners

Dronten – Het Hospice Dronten bestaat vijf jaar. Vijf bewogen jaren, waarin in ieder geval duidelijk is geworden dat de voorziening in Dronten zeer gewaardeerd wordt en een breed draagvlak heeft.

Talloze inzamelingsacties door de bevolking, instellingen en bedrijven, de vele vrijwilligers die er actief zijn en niet te vergeten het vertrouwen van de mensen en hun familie die het Hospice als plaats hebben uitgekozen om te sterven, zijn daar voorbeelden van. Op zaterdag 29 september is er daarom een speciale dag in De Meerpaal met allerlei activiteiten, om Dronten te bedanken.

Cruciale jaren

‘De eerste vijf jaar zijn cruciaal, wisten we toen we hier aan begonnen. Gaan we het redden? Nou, we bestaan nog. En volgens mij hebben we onze sporen wel verdiend. We worden gedragen door de samenleving,’ zegt Jolanda Noome, namens het Hospice verantwoordelijk voor de pr. ‘Een voorziening waar mensen die thuis niet kunnen sterven, kan niet zonder de steun van de samenleving. Financieel en qua vrijwilligers. En die steun is echt enorm in Dronten. Dat heeft mij wel eens verbaasd en is hartverwarmend,’ zegt Loes Peters, manager van het Hospice.

Enorme steun

Bij die steun spelen de ‘Vrienden van het Hospice’ een centrale rol. ‘Het netwerk dat zij hebben en inzetten, is van onschatbare waarde. Maar ook spontane acties van mensen en legaten, om maar eens twee andere voorbeelden te noemen, zijn belangrijk,’ zegt Peters. Tel daarbij het grote leger aan vrijwilligers dat ziel en zaligheid legt in de verzorging van de mensen die in het Hospice sterven en het begeleiden van de familie daarbij. ‘En het vertrouwen van de mensen die hier sterven en de dankbaarheid van de nabestaanden achteraf. Zij zijn onze belangrijkste ambassadeurs.’

Feestelijke dag

Kortom: reden genoeg om stil te staan bij het 5-jarige jubileum. Dat gebeurt op verschillende manieren. Zaterdag 29 september is er vanaf 13.00 uur een feestelijke dag in De Meerpaal, waar allerlei organisaties en (creatieve) bedrijven zich presenteren en zes koren optreden. Tussen de optredens is er een verloting met mooie door Dronter ondernemers beschikbaar gestelde prijzen. En, heel bijzonder, de dag wordt afgesloten met een kunstveiling, waarvoor allerlei kunstenaars uit de omgeving werken hebben afgestaan. Veilingmeester is Nico Vollebregt.

Verdieping

Op woensdag 3 oktober, de daadwerkelijke verjaardag, is er ’s avonds in de Open Hof een themaprogramma voor mensen die wat meer de verdieping zoeken. ‘Daar wordt een film gepresenteerd over Hospice Dronten, gemaakt door Klaas Eissens. Heel bijzonder, want hij heeft daarvoor ook een aantal mensen gevolgd die hier zijn gestorven, tot aan de uitgeleide aan toe,’ zegt Loes. Daarna is er een spreker: Longarts palliatieve zorg Sander de Hosson. ‘Een bijzondere arts, die op een eigen manier omgaat met de palliatieve zorg en daarin een inspiratie is voor velen. Hij maakt blogs over het onderwerp en heeft het boek ‘Slotcouplet’ geschreven, dat hij die avond zal signeren.’

Zaterdag 6 oktober zijn er rondleidingen door het Hospice en zondag 7 oktober is er een feestelijke middag voor alle vrijwilligers, managers, en bestuursleden van nu en uit het verleden in wederom De Meerpaal, die daarmee twee keer ruimte gratis beschikbaar heeft gesteld voor het Hospice.

Passend

‘Kortom: een mooi programma dat past bij het Hospice. De kunstwerken die worden geveild zijn al te zien via onze website. Daar staat ook het volledige programma op van de jubileumactiviteiten en kan men zich opgeven voor verschillende programmaonderdelen, zoals de lezing van Sander de Hosson,’ zegt Jolanda. ‘We zijn blij dat we op deze manier ook iets kunnen teruggeven aan het dorp, want de steun die we de afgelopen vijf jaar hebben ontvangen is overweldigend.’

Kijk hier voor het programma van de jubileumweek.