Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

De VAR

Als er één woord is dat de afgelopen maanden een opmars heeft doorgemaakt is het wel het woord VAR. Het bestond al langer. Sla Wikipedia er maar eens op na. Je hebt het ‘vermiste auto register’ en met name in het zuiden van het land wordt een jonge stier zo genoemd.

Maar als je nu aan mensen vraagt wat een VAR is zullen de meesten de ‘Video assistent referee’ noemen, in Nederlands: de videoscheidrechter. Aanvankelijk was deze assistent terug te vinden in een busje net buiten het stadion, maar toen het busje doelwit werd van supporters die het busje jonasten werd is er in Zeist een complete zaal ingericht om wedstrijden met een aantal videoscheidrechters te volgen.

Eerlijker

Zo is ook het traditionele voetbal, na tennis, hockey en volleybal een stuk eerlijker geworden. Althans, dat is de bedoeling. Wie echter dacht dat de discussies omtrent scheidsrechterlijke beslissingen tot het verleden behoren komt bedrogen uit, want nu is het niet allen de interpellatie van de scheidsrechter, maar ook die van de videoreferee die soms tot discussie leidt.

Autoriteit

Wat je ook ziet is dat de autoriteit van de man in het zwart in geding raakt, omdat hij onzeker wordt en het vaker aan de VAR overlaat. Wat weer betekent dat het spel vaker wordt stilgelegd. Het idee om met zuivere speeltijd te werken is misschien zo gek nog niet.

Kinderziektes

Er zijn meer kinderziektes. Zo blijken niet alle stadions uitgerust met voldoende camera’s, wat verschillen in beoordeling oplevert. Ook voor het publiek is het nog niet altijd duidelijk wat nu wel of niet VAR-waardig is. Feit is wel dat het toch, zoals de bedoeling was, een stuk eerlijker is geworden. Al moet het spel er dus niet te veel onder leiden. En die heerlijke discussies na afloop? Ik hoop dat ze blijven.