Groene Sluis haalt keurmerk kringloopwinkels

Lelystad - De Groene Sluis in Lelystad heeft het keurmerk voor kringloopwinkels gehaald, een keurmerk dat uitgereikt wordt door Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland.

Vrijdag werd de uitreiking gevierd in een gemêleerd gezelschap van netwerkrelaties en vrijwilligers van De Groene Sluis, met wethouder Elly van Wageningen als speciale gast. Er werd tijd genomen voor een goed gesprek en iedereen kon zijn mening geven over stellingen bij het spel petje-op, petje-af, met groene petten uiteraard (foto).

Het gesprek ging over de toekomst van kringloopwinkels in Nederland/Lelystad. Interessante gespreksonderwerpen die naar voren kwamen:

  • De Groene Sluis gaat de uitdaging aan om in 5 jaar het restafval van De Groene Sluis met de helft te verminderen, door middel van betere scheiding en upcycling (upcycling is ander materiaal maken van grondstoffen: olievat wordt lamp).
  • De directeur van de branchevereniging is duidelijk: discounters zijn geen concurrent van de kringloopwinkels: de diversiteit, kwaliteit en het soort materiaal verschilt wezenlijk tussen kringloopwinkels en discounters.
  • Een idee dat goed ontvangen werd is dat er over een aantal jaren een soort Sluis zou kunnen komen die gerund wordt door een kringloopwinkel om goederen die anders naar de stort worden gebracht eerst uit te zoeken op herbruikbare materialen.

Door de gesprekken werd er verbinding gebracht tussen de aanwezigen, zo vraagt één van de goede doelen, MILA, meer nadruk op jongeren en reïntegratie bij kringloopwinkels, ook wordt de vraag besproken hoe lokale kringloopwinkels meer kunnen samenwerken door onderling upcycle materialen te verdelen. De gemeente wil kringloopwinkels nog meer betrekken bij het duurzaamheidsbeleid en de verbinding om gezamenlijke in groene energie te participeren spreekt alle partijen aan.

De gesprekken gaan door bij een goed georganiseerde lunch in lunchroom De Groene Tafel. De Groene Sluis is meer dan tevreden: de inhoud waar het keurmerk voor staat is goed aan de orde gekomen.