Eerste eiland Marker Wadden officieel geopend

Lelystad - Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft zaterdag het eerste eiland van de Marker Wadden officieel geopend. Samen met burgemeester Ina Adema, Commissaris der Koning Leen Verbeek en gedeputeerde Michiel Rijsberman beklom zij de uitkijktoren die op het eiland staat.

Zo’n 400 belangstellenden kwamen op de opening af. Zij bereikten het eiland met een speciaal voor deze dag ingestelde veerdienst.

Het eerste eiland is geschikt voor recreatie. Mensen kunnen er wandelen  er zijn routes van 2,5 en 6 kilometer, genieten van de natuur en er is een strandje. Langs de paden staan verschillende vogelkijkhutten en de Steltloper, een spectaculaire uitkijktoren van twaalf meter hoog. Op de andere eilanden, die pas in 2020 helemaal klaar zijn, mogen geen mensen komen.

Marker Wadden moet een toeristische trekpleister worden. Maar het allereerste doel van de eilanden is het water in het Markermeer te zuiveren, hetgeen de natuur en de vogelstand ten goede komt. En de vogels en insecten hebben de eilanden al ontdekt, officiële opening of niet. Op het eerste eiland zijn ook al 27 plantensoorten ontdekt.