Tour langs zeven landschapskunstwerken in één dag

Lelystad - De zeven monumentale landschapskunstwerken van Flevoland ontdekken. Het kan zaterdag 30 september tijdens een tour langs deze zogeheten Land Art.

Tijdens de tour leren deelnemers alles over de monumentale kunststroming Land Art, de unieke collectie van Flevoland, en over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de polder. De zeven verborgen schatten van Flevoland vormen samen een unieke situatie: nergens in de wereld ligt zo'n hoge concentratie landschapskunstwerken zo dicht bij elkaar. Ze zijn van internationaal gerenommeerde kunstenaars: Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers, Marinus Boezem, Antony Gormley, Daniel Libeskind en Paul de Kort. Meer informatie over kaartverkoop en speciale groepskorting is te vinden op de website van de Kunstlinie Almere Flevoland.

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art. In de Verenigde Staten was deze stroming in de jaren zeventig populair en waaide via tentoonstellingen als Sonsbeek Buiten de Perken (1971) in Arnhem over naar Nederland. Het resultaat is een collectie van zeven landschapskunstwerken van internationale kunstenaars. En een situatie die uniek is in de wereld: zeven landschapskunstwerken die je in één dag kunt bezoeken.

Op 30 september worden de volgende werken bezocht: Polderland Garden of Love and Fire (1997) van Daniel Libeskind, Exposure (2010) van Antony Gormley, Observatorium (1977) van Robert Morris, PIER+HORIZON (2016) van Paul de Kort, Aardzee (1982) van Piet Slegers, Sea Level (1996) van Richard Serra en De Groene Kathedraal (1996) van Marinus Boezem.

Tijdens de tour vertelt de gids alles over het ontstaan van de kunststroming Land Art, hoe deze vorm in de jaren zeventig vanuit de Verenigde Staten overwaaide naar Nederland, waarom deze monumentale werken juist in Flevoland zijn gerealiseerd en waarom de werken en de gehele collectie uniek zijn in de wereld. De Flevolandse Land Art is daarnaast verweven met de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waardoor ook de realisatie van de polder aan bod komt tijdens de tour.

De tour vertrekt om 10.00 uur vanaf Kunstlinie Almere Flevoland in Almere en eindigt daar weer rond 18.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via het kaartverkoopsysteem van KAF: www.kaf.nl, of 036-8455555. Groepen van tien bezoekers of meer krijgen korting op de prijs voor de dagtocht en krijgen twee toegangskaarten voor de prijs van één.

Het is ook mogelijk op eigen gelegenheid een of meerdere Land Art-werken bezoeken. Op de website www.landartflevoland.nl zijn een kaart en een routebeschrijving te vinden.