Asfalt fietspad langs Houtribweg wordt vervangen door beton

Lelystad - Het fietspad langs de Houtribweg ten noorden van Lelystad wordt opgeknapt en is afgesloten van maandag 10 september tot en met vrijdag 16 november 2018. Tegelijkertijd komt er een nieuw fietspad langs de IJsselmeerdijk.

Er wordt een nieuw fietspad aangelegd van de Houtribweg naar de IJsselmeerdijk. De komst van Flevokust Haven zorgt voor een groeiend aantal vrachtwagens op de IJsselmeerdijk. Met een vrijliggend fietspad komen (brom)fietsers en (vracht)autoverkeer elkaar niet meer tegen op de weg. Het nieuwe fietspad loopt straks vanaf de Houtribweg naar het reeds bestaande fietspad op de dijk.

Tegelijkertijd wordt het bestaande asfaltfietspad langs de Houtribweg verwijderd. Daarna wordt het beton gestort. Het beton moet een aantal weken uitharden. Dan is het op volledige sterkte en hard genoeg om overheen te rijden. Na de uithardingsperiode worden de bermen aangevuld en de belijning op het fietspad gezet. Daarna gaat het fietspad weer open.

Door de werkzaamheden tussen september en november uit te voeren houdt de provincie zoveel mogelijk rekening met het fietsseizoen. Ook de benodigde weersomstandigheden voor het aanbrengen van beton spelen een rol in de planning: het mag niet te koud en nat zijn.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Omleidingsroute

Het fietspad langs de Houtribweg is afgesloten tussen de kruising met de Overstag (Flevo Marina) en de Bijlweg (bij de A6). Ook gaat de aansluiting op de IJsselmeerdijk richting de Houtribweg dicht om het nieuwe fietspad te kunnen aanleggen. Het is voor (brom)fietsers dus niet mogelijk om tijdens de werkzaamheden vanaf de IJsselmeerdijk van en naar de Houtribweg te komen. De IJsselmeerdijk blijft wel toegankelijk voor het wegverkeer. Het is voor (brom)fietsers niet toegestaan zich op de N302 Houtribweg te begeven.

Voor (brom)fietsers vanuit Swifterbant/Dronten richting Bataviastad/Flevo Golf Resort is het mogelijk via de Swifterringweg, Edelhertweg en Binnenhavenweg richting de Zuigerplasdreef te rijden. De route naar Batavia Stad loopt dan via de Karveel en Boeier (en omgekeerd).

Voor fietsers die gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk: knooppunten 41, 44, 95 , 96 en 97 zijn niet bereikbaar tijdens de werkzaamheden. Fietsers worden bij omliggende knooppunten hiervoor gewaarschuwd.

Duurzaam beton

Het huidige asfalt wordt vervangen door beton. Een betonnen fietspad is vlak en stroef wat zorgt voor rijcomfort en veiligheid. Beton heeft weinig onderhoud nodig en kent het een levensduur van ten minste 50 jaar.

Begin dit jaar heeft de provincie besloten om alle fietspaden, die nog van asfalt naar beton moeten, te voorzien van duurzaam beton. Beton bestaat voor een groot deel uit cement en door dat te vervangen door een duurzamer materiaal (een geopolymeer) heeft het beton een tot wel 65 procent lagere CO2-uitstoot. Het eerste cementloze fietspad is vorige zomer door de provincie op de Zeewolderdijk aangelegd. Andere fietspaden die dit jaar van cementloos beton zijn voorzien liggen langs de Spiekweg (Zeewolde) en Urkerweg (Noordoostpolder).