Europees goud voor judoka Kayleigh Heerikhuisen

Dronten - Shoganai-judoka Kayleigh Heerikhuisen heeft goud gepakt op het eerste Europese Kampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking (ID-judo) in Londen.

De Drontense won in de klasse tot 70 kilo (niveau 1). In oktober vorig jaar werd ze in Keulen al wereldkampioen in dezelfde klasse.

Divisioning

Kayleigh en haar coach reisden al enige dagen voor de titelstrijd af naar Londen. De ‘divisioning’ moest bepalen of de judoka’s in een poule qua niveau bij elkaar passen. Na de officiële loting werden de definitieve poules bekendgemaakt waarbij Kayleigh in een poule met twee andere judoka’s werd ingedeeld.

Heft in handen

Vrijdag 25 augustus was de eerste partij tegen Carina Niemeyer uit Duitsland. Een tani otoshi van Kayleigh werd niet beloond met een score, maar zorgde er toch voor dat, ondanks de 0-0 score aan het einde van de partij, de scheidsrechter Kayleigh als winnaar aanwees.

Ingezette actie

Een half uur later was het tijd voor de tweede partij tegen Jasmin Siebelitz, eveneens uit Duitsland. Nu nam Kayleigh het heft in handen. Een ingezette actie van Siebelitz werd door Kayleigh overgenomen (wazari score) en werd Siebelitz op de grond direct in de houdgreep genomen. Na tien seconden klonk het eindsignaal en werd Kayleigh Nederlands eerste Europees kampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking. Jasper Holtackers won in de middag het brons.

Open Brits kampioen

Zaterdag 26 augustus werd het British Open ID-judo gehouden. Kayleigh kwam uit in dezelfde klasse en trof in haar poule drie tegenstanders. De eerste wedstrijd tegen Denise Henaghan uit Schotland won ze dankzij twee wazari’s met uchi mata en tai otoshi. Daarna mocht zij opnieuw tegen de Duitse Carina Niemeyer judoën. Dit keer hield zij niet in en scoorde ze twee keer wazari met o soto makikomi. In de derde en laatste partij groette Victoria Breidenstein uit Duitsland af en zo werd Kayleigh voor het vierde jaar op rij Open Brits kampioen.