Eerste eiland Marker Wadden 'open' op 8 september (filmpjes)

Lelystad - Hoewel insecten en vogels de Marker Wadden al hebben ontdekt, gaat het eerste eiland op zaterdag 8 september officieel open voor publiek.

Tot die tijd wordt nog volop gewerkt aan het aanleggen van de paden en het bouwen van de steigers. ‘We zijn exact op tijd klaar, zodat de minister en de gedeputeerde de openingshandeling kunnen verrichten’, aldus Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten.

Naar het eiland varen

Vanaf 8 september kunnen mensen met hun eigen bootje naar het eiland varen. Vanuit Bataviahaven is die dag een veerdienst. Hiervoor is het van belang om vooral tickets te kopen. De Marker Wadden worden aangelegd om het natuurlijke ecosysteem van het gebied te verbeteren.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Geschikt voor recreatie

Het eerste eiland is geschikt voor recreatie. Mensen kunnen er wandelen (2,5 en 6 kilometer), genieten van de natuur en er is een strandje. Langs de paden staan verschillende vogelkijkhutten en de Steltloper, een spectaculaire uitkijktoren van twaalf meter hoog. Op de andere eilanden, die pas in 2020 helemaal klaar zijn, mogen geen mensen komen.

Rijker dan gedacht

Volgens Rita Oppenhuizen is de grond van de eilanden rijker dan gedacht. ‘In het slib ontkiemt snel leven. Op een van de eilanden zijn al meer dan 27 plantensoorten ontdekt. Ook is er al volop gebroed door vogels.’

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Nieuw landschap

‘Er ontstaat een nieuw landschap. Op het eerste eiland leiden paden langs slibvelden en zandvlaktes, waar het prille riet omhoog schiet. Je waant je in een oerlandschap, waar nu al veel meer planten, insecten en vogels leven dan we hadden verwacht’, aldus Oppenhuizen.

Satellietbeelden

De eilandengroep is sinds kort van bovenaf te zien op de satellietbeelden van Google Maps. Vanaf deze week kunnen mensen met boten een ligplaats op de Marker Wadden reserveren via de Blue Water app: bluewaterapp.nl.