Wrak Noordoostvaarder geeft muts prijs

Rutten - Een dag voordat nieuwsgierigen voor de laatste keer een kijkje kunnen nemen bij de opgraving van het wrak van een 18e-eeuws koopvaardijschip bij Rutten, is er weer een bijzondere vondst gedaan. Een muts.

De muts is niet het eerste kledingstuk dat opduikt uit het scheepswrak. Eerder werden meer dan dertig leren schoenen en een intacte dameshandschoen aangetroffen. 'Langzaam maar zeker wordt de kleding van de opvarenden teruggevonden', aldus de archeologen.

Het schip - de Noordoostvaarder genoemd - is vermoedelijk tussen 1715 en 1720 vergaan op de Zuiderzee. Er is een sterk vermoeden dat het om een Engels schip gaat met connecties in de Middellandse Zee. Van het schip is naast de bodem ook een groot deel van de bakboordzijde aangetroffen, waarbij het onderste ruim en bovengelegen dek - inclusief geschutpoorten - nog aanwezig zijn. Ook is de complete achtersteven, voorzien van dieptemerken, nu opgegraven.

Laatste kijkdag

Bezoekers kunnen zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur voor de laatste keer bij de opgraving kijken in een akker nabij Rutten. Bezoekers wordt dringend verzocht niet langs de weg of in de berm te parkeren. Het erf waar geparkeerd kan worden, is Hopweg 43 te Rutten. Er zijn verkeersregelaars aanwezig.