Laatste kijkdag bij scheepswrak Rutten

Rutten - De Rijksuniversiteit Groningen houdt zaterdag 11 augustus een tweede kijkmiddag bij het wrak van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder. Bezoekers kunnen voor de laatste keer bij de opgraving kijken in een akker nabij Rutten tussen 13.00 en 16.00 uur.

Afgelopen juni is officieel begonnen met de opgraving van de grote bewapende koopvaarder met een geschatte lengte van 30 tot 35 meter. Het schip - de Noordoostvaarder genoemd - is vermoedelijk tussen 1715 en 1720 vergaan op de Zuiderzee. Er is een sterk vermoeden dat het om een schip uit Engeland gaat met connecties in de Middellandse Zee. Van het schip is naast de bodem ook een groot deel van de bakboordzijde aangetroffen, waarbij het onderste ruim en bovengelegen dek - inclusief geschutpoorten - nog aanwezig zijn. Ook is de complete achtersteven, voorzien van dieptemerken, nu opgegraven.

Goed bewaard gebleven

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de RUG: ‘We hebben een uitzonderlijk complete en goed bewaard gebleven combinatie van lading, inventaris, tuigage en bewapening aangetroffen. Enkele voorbeelden zijn de Royal Portrait Spoons (kostbare tinnen lepels met Engels wapen), een intacte gevoerde dameshandschoen, meer dan 30 leren schoenen, zeven houten tonnen, en een complete gereedschapskist met diverse meetinstrumenten. Eerder hadden we al heel veel kogels en ook diverse geweren en kanonnen gevonden.’ Vrijwel al deze voorwerpen kunnen zaterdag bekeken worden.

Het scheepswrak en de opgegraven voorwerpen worden komende tijd nader door de RUG geïnventariseerd en onderzocht. Indien mogelijk wordt het materiaal geconserveerd en bewaard. De opgraving duurt nog tot eind augustus.

Parkeren en wandelen

Bezoekers wordt dringend verzocht niet langs de weg of in de berm te parkeren. Het erf waar geparkeerd kan worden, is Hopweg 43 te Rutten. Er zijn verkeersregelaars aanwezig. Vanaf het erf leidt een onverhard pad naar de opgraaflocatie. Het is ca. 15 minuten lopen langs een ingeplante akker. Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje heen en weer.

Dit is de laatste kijkdag. De archeologen en de agrariër moeten hun werk zoveel mogelijk ongestoord kunnen uitvoeren. In het gemeentehuis van Noordoostpolder in Emmeloord wordt aan het einde van deze zomer een kleine expositie ingericht, die de resultaten van de opgraving laat zien.