Ons Genoegen moet door met voorzitter

Lelystad - Sake Haagsman is volgens de rechter juridisch gezien de voorzitter van Volkstuinvereniging Ons Genoegen in Lelystad.

De zes bestuursleden die hij aantrok in een vergadering op 27 maart zijn volgens haar echter niet legaal in het zadel geholpen. En ook het interim-bestuur dat ontevreden leden samenstelden, is niet rechtsgeldig.

Het zittende bestuur sleepte dit interim-bestuur zo’n twee weken terug voor de rechter in Lelystad. Haagsman en consorten wilden zo de dagelijkse leiding weer in handen krijgen. De rechter liet ter zitting toen al doorschemeren dat de voorzitter daar alle recht toe had. Maar zijn andere zes bestuursleden niet. In de vergadering waarin zij werden aangesteld, is namelijk nooit gestemd. En dat had wel gemoeten volgens de statuten van de vereniging.

Ontevreden leden besloten daarop een interim-bestuur in het leven te roepen, maar ook dat is niet correct gebeurd, zegt de rechter. ‘Ik begrijp heel goed dat u ongenoegen heeft, maar dan kun je niet zomaar de statuten opzij zetten. Er zijn manieren om dit als vereniging goed op te lossen’, gaf zij eerder al te kennen.

Volgens Haagsman willen enkele leden hem weg hebben als voorzitter, omdat hij een externe partij opdracht heeft gegeven om mogelijke financiële malversaties uit het verleden te onderzoeken. Er zou 17.500 euro zijn verdwenen. Het interim-bestuur ontkent dat. Die zegt het gewoon niet eens te zijn met het beleid van het bestuur. ‘Er worden besluiten genomen zonder ons in te lichten, onze volkstuinvereniging was ooit de mooiste van Lelystad, maar het is er nu een zooitje’, legde Olga Bijlhout namens hen uit.

Hoe dan ook, Haagsman moet zich weer kunnen inschrijven als bestuurder van de vereniging bij de Kamer van Koophandel en ook weer de gevolmachtigde worden van de bankzaken van de club. Werkt het interim-bestuur daar niet aan mee, dan moet ze een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag met een maximum van 30.000 euro.

De ontevreden leden gaven eerder al aan dat ze Haagsman zo snel mogelijk uit zijn functie zullen zetten. Maar dan wel op de manier die de statuten voorschrijft.