In memoriam: Ellen Majoor, het vogelvrouwtje

Lelystad - Ellen Majoor, bij velen bekend als het vogelvrouwtje, is vorige week maandag overleden. Zaterdag werd ze gecremeerd. Een dierenvriend in hart en nieren. Meer dan vijftig jaar voerde en verzorgde ze vogels in Lelystad-Haven.

Ze bekommerde zich niet alleen om het wel en wee van de vogels in het Bovenwater, maar verzorgde ook gewonde vogeltjes die bij haar thuis werden afgeleverd. 'Ik knap ze meestal zelf op. Als dat niet gaat, bel ik de dierenambulance. Ik doe het met liefde en zal het nooit opgeven,' zei ze in 2010 tijdens een interview met een journalist van deze krant.

Het dak van haar woning was een vaste plek voor veel vogels. Zodra ze met haar fiets de woning verliet, slaakten tientallen vogels een tjilp of kwaak van geluk. Een wolk van duiven, musjes, eenden, meerkoeten en meeuwen volgden haar. In de supermarkt en van mensen uit de buurt kreeg ze oud brood.

In de winter had ze het het drukst. Het dagelijks bijvoeren van honderden meerkoeten en eenden in het Bovenwater en de verzorging van gewonde vogeltjes kostte veel geld. 'Soms vergeet ik zelfs brood voor mezelf te bewaren. Dan moet ik weer twee plakjes bij de buurvrouw vragen,' vertelde ze.

De laatste jaren van haar leven woonde ze in Laarstaete, waar ze elke dag buiten zat om de vogels uit de buurt te voeren. Ze sloot er vriendschap met vele mensen, vogels en zelfs een rode kat. Tijdens de laatste dagen van haar leven wachtten de musjes en de duiven op het balkon. Ze wisten dat ze altijd kwam. Haar motto was immers ‘eerst de vogels en dan ikzelf.’

Ellen Majoor had geen familie en is in zeer kleine kring gecremeerd. Haar mentor Giny van de Vate-Hoving, die haar al vrijwilliger regelmatig opzocht, typeert haar als een prachtige èn krachtige vrouw met karakter. ‘Ondanks dat haar gezondheid fragiel was, hield ze haar eigenheid.’ Ellen Majoor was een optimistisch mens met een groot hart voor alles wat leeft.

Corinne Groenenberg