Terrassentest 2: Polderpannenkoek smaakt naar meer

Lelystad - Van binnen ziet Polderpannenkoek en piekfijn uit, maar aan het terras wordt nog gewerkt. Dat geeft niks, want als je eenmaal een polderpannenkoek proeft, vergeet je alles om je heen.

Okay, okay… ik draaf een beetje door. Maar ik wil gewoon aangeven dat de pannenkoeken verrukkelijk zijn. Het terras is echter matig. We kijken vanaf ons tafeltje uit op de achterkant van de Agora. Naast genieten scholieren luidruchtig van een snack bij de buurman en van links en rechts fietsen mensen over het plein. Het is -doordat de wind langs de portieken waait- zelfs een beetje fris.

Eigenaar Michel van Oostrum weet ons te vertellen dat hij nog wacht op parasols en dat ze een terras gaan maken op het Agoraplein. ‘Goed nieuws’, concluderen mijn tafelgenoot en ik. We bestellen een spa met een citroentje rood bij een vriendelijke serveerster en bekijken de kaart.

Dat belooft wat! Neem bijvoorbeeld De Oostvaarder (een ambachtelijke pannenkoek met pulled chicken, knapperige sla en zoet/pittige BBQ saus) en De Lely (met heerlijke stukjes shoarma, gekarameliseerde ui, paprika, tomaat, gegratineerde kaas en knoflooksaus). Daarnaast zijn er tal van appel-, kaas- en spekpannenkoeken. En niet te vergeten de kinderpannenkoeken.

De American pancakes, een stapeltje van drie wat kleinere en dikkere pannenkoekjes,

zien er ook lekker uit. American pancakes met chocoladesaus, vers fruit en geraspte kokos, pancakes met verse banaan, walnoten en honing, maar ook met aardbei, blauwe bes en muntyoghurt. Jummie! Ook voor de gasten die liever geen pannenkoek staat er iets op de kaart. Je kunt er een breekbroodje bestellen, een verse eigengemaakte tomatensoep en carpaccio.

Mijn tafelgenoot bestelt een American pancake met bacon, cheddarkaas, gegrilde ui en maple syrup. Ik vraag wat de serveerster aanbeveelt. ‘De specialiteiten’, antwoordt ze enthousiast. ‘Zelf houd ik erg van kaas.’ Ik kies voor De Batavia, met romige brie, walnoten, rucola en bloemenhoning.

De Batavia scoort goed. De smaak is lekker; een perfecte combinatie van zoet en hartig met een lekker krokant randje. De American pancakes zien er –waarschijnlijk door de gesmolten cheddarkaas- machtig uit. Uiteindelijk valt het mee. De conclusie van mijn tafelgenoot? ‘Hij is heerlijk; goed gevuld en lekker van smaak.’

Tijdens een cappuccino concluderen we dat Polderpannenkoek een aanwinst is voor het Stadshart. ‘Nog niet iedereen weet dat we hier zitten, maar de eerste reacties zijn enthousiast’, zegt de serveerster. Op de website van het splinternieuwe restaurant lees ik dat de eigenaren van het restaurant twee vrienden zijn. Hun droom komt uit. ‘Wij beloven jullie dat wij keihard ons best gaan doen voor onze gasten’, zeggen ze.

We hebben lekker geluncht en komen zeker een keer terug!

  • Sfeer: 6,5
  • Lunch: 8,5
  • Bediening: 8
  •