Bronstige reeën kijken in het Hollandse Hout

Lelystad - Wie altijd dacht dat de bronst enkel in oktober is, heeft het mis. Van eind juli tot begin augustus is de bronst van de reeën. Dit verschijnsel is te aanschouwen tijdens de ecokarexcursie langs het Hollandse Hout in Lelystad.

Onderweg vertelt de gids van Staatsbosbeheer de deelnemers alles over deze bijzondere natuurbelevenis.

In tegenstelling tot de bronst van de edelherten, blijft de reeënbronst bijna onopgemerkt. Waar de edelherten zich met luide oergeluiden, het zogenaamde burlen, kenbaar maken, maken de reeën weinig tot geen geluid tijdens hun bronsttijd. Desondanks komen de reebokken (mannetjes) en de reegeiten (vrouwtjes) het Hollandse Hout uit, op zoek naar de juiste partner. Voordat ze die gevonden hebben, kunnen ze urenlang achter elkaar aan lopen. In het Hollandse Hout leven 150 reeën. 

De reeënbronst-excursie per ecokar vindt plaats op: zaterdag 4, dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. 

Plekje reserveren

Een plekje op de bank van de ecokar reserveren kan via: www.oostvaardersplassen.nl. De start is vóór het wildrooster aan de parkeerplaats bij Buitencentrum Oostvaardersplassen (aan de Knardijk). Trek niet opvallende kleding aan en gebruik geen parfums. Tip: neem een flesje water en je verrekijker mee. Tijdens deze excursie is Buitencentrum Oostvaardersplassen gesloten, je kunt daarom geen gebruik maken van toilet of horeca.