Lowlands is veel meer dan alleen muziek

Biddinghuizen - Nu het festival der lage landen is uitverkocht en over een kleine maand 60.000 festivalgangers en duizenden artiesten Flevoland zullen bevolken, is het een mooi moment te kijken wat Lowlands verder allemaal te bieden heeft dit jaar. Want Lowlands is meer dan alleen muziek.

Zo wordt de Lowlander, onbaatzuchtig als hij en zij is, ook jaarlijks onderworpen aan een serie wetenschappelijke tests. Voor het bredere doel van het welzijn der mensheid.

Voor de wetenschap

De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoeken wat er precies in de mond gebeurt als mensen alcohol hebben gedronken en een vreemde taal gaan spreken. Ander onderzoek wijst uit dat alcohol leidt tot lallen, maar ook een positief effect heeft op het spreken van een vreemde taal. Door middels van een echoscopie worden daarbij in dit onderzoek de tongbewegingen van de Lowlanders in kennelijke staat gevolgd.

Maastricht Universiteit laat Lowlanders in virtual reality getuige zijn van een moord en wil weten wat de getuigen zich daarvan herinneren. Tilburg University laat Lowlanders communiceren met een NAO-robot, maar dan niet met taal, maar met hints. Tenslotte wordt het steeds belangrijker dat mensen en robots elkaar begrijpen. Het Meertens Instituut gaat samen met de Universiteit Antwerpen onderzoeken of neurale netwerken in staat zijn de patronen en daarmee de code van hiphopteksten te kraken.

Verder is er een talkshow met wetenschappers als Damiaan Denys, Marjan Slob, Peter de Keizer, Bettina Sorger, Katleen Gabriels en Edgar du Perron, die zich met de bezoeker buigen over belangrijke vragen. Wat is de toekomst van de technologische mens? Eten we straks alleen nog kweekvlees? Wanneer gaan we breinen met elkaar verbinden? De Lowlander heeft een voorsprong qua kennis na het bezoeken van dit spektakel. Tot slot is er een speciale editie van de Nationale Wetenschapsquiz.

Comedy

Nu is het niet geheel onbaatzuchtigheid wat de Lowlander kenmerkt. Er moet ook gelachen worden. Het comedyprogramma kent dit jaar namen als Arjen Lubach, Patrick Laureij, Comedytrain, Eva Crutzen, Klikbeet, Stefano Keizers, Lebbis, Badum, Oneliners en de drie Britse standuppers Dane Baptiste, Abigoliah Schamaun en Andrew Bird. Ook de Nederlandse stand-uppers Anne Neuteboom, Bas Birker, Berit Companjen, Daan van der Hoeven, Iwein Segers, Janneke de Bijl, Jens Dendoncker, Jochen Otten, Kasper van der Laan, Mark Waumans, Martijn Kardol en René van Meurs treden op.

Literatuur

Om na ongegeneerd lachen ook weer de verdieping te vinden, werpt de Lowlander zich graag op de literatuur. Dit jaar kan dat aan de hand van verschillende schrijvers. Zo is er het literaire spektakel Noorts Writers Rock met Saskia Noort, Elfie Tromp, Laura van der Haar en Stella Bergsma, legt Heleen van Royen in gesprek met Jasper Henderson uit waarom zij een boek heeft geschreven over de 365 dagen dat zij monogame seks had, ontvangt spoken-wordqueen Babs Gons in haar Woordsalon Alex Boogers, Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias, Dean Bowen, Steffen Morrison en vaste salonmuzikant Mirte Hartland om te reflecteren op het thema verleiding, is er een poëziebordeel, een literaire peepshow en nog veel en veel meer.

Theater en dans

Het theater- en dansprogramma kent namen als Het Nationale Ballet, Hofesh Shechter Company, Naomi Velissariou, ISH, Nineties Productions, Panama Pictures, Toneelschuur Producties / Nina Spijkers, IVGI&GREBEN, Bouillabaisse, De Theatertroep en Sinem Kavus< /strong>.

Film

In het filmprogramma draaien BlacKkKlansman (voorpremière), Bunch of Kunst, Dogman (voorpremière), de Lowlandsklassieker The Elephant Man, de horrorsensatie van dit jaar Hereditary, The Man Who Killed Don Quixote, Mandy, Searching (voorpremière) en Yellow Submarine, zijn er korte films van Imagine Film Festival en kan er meegezongen worden met de Rocky Horror Picture Show Sing-Along.

Lezingen

In het LLowgendaprogramma geven politici, wetenschappers, en mensen uit de media, kunst en sport speeches van tien minuten die het laten bliksemen in het hoofd van de toehoorder. Zaterdag doen Lilian Marijnissen, Milou Deelen, Roxanne 'Rocky' Hehakaija, Sinan Can, Ferry Zandvliet en Jef Andrea dat, zondag is het de beurt aan Bert Barten, Kajsa Ollongren, Wierd Duk, Halil Karaaslan, Iris van Lunenburg en Ellen Laan.

Verder is er buitentheater, kan er de nachten door worden gedanst met onder andere Carlos Valdes, Jeff Solo, Kléo, Mairo Nawaz, SirOJ, TITIA en Vic Crezée, is er ochtendyoga en wordt Alphatent zondag om 13.30 uur ongebouwd tot de grootste karaokebar van Nederland, waarbij Lowlanders zich al hebben kunnen opgeven om deel te nemen in het Smartlappenkoor om zelf eens te ervaren hoe het is om op het podium te staan.

En dat, lieve mensen, is nog maar een greep uit het programma. Want ja, er is ook nog muziek…