Voorzitter Ons Genoegen wil weer zijn functie uitoefenen

Lelystad – Is voorzitter Sake Haagsman van Volkstuinvereniging Ons Genoegen in Lelystad terecht uit zijn functie gezet, of niet? De kortgedingrechter boog zich donderdag over dit vraagstuk in een bomvolle rechtszaal. Even voor de zitting werd er buiten nog kort gedemonstreerd door leden van de club.

Want die zijn het niet eens met de beslissingen die Haagsman neemt, zo stellen vier leden van de club. De vier werden door de voorzitter voor de rechter gesleept, omdat zij onterecht een interim-bestuur hebben gevormd en hem uit zijn functie hebben gezet.

Hoe nu verder, vroeg de rechter zich hardop af. Want heel leuk is de sfeer niet meer op de tuin. ‘En een vonnis van mij zal de onrust binnen de vereniging niet verbeteren.’

Beide partijen konden daar wel in komen, maar zagen geen andere mogelijkheid. Een oplossing vinden buiten de rechtszaal, is tot op heden niet gelukt. En de kans dat dat nog gaat lukken, leek donderdag nihil. De gemoederen liepen af en toe namelijk hoog op op de publieke tribune.

Volgens Haagsman willen enkele leden hem weg hebben als voorzitter, omdat hij een externe partij opdracht heeft gegeven om mogelijke financiële malversaties uit het verleden te onderzoeken. Er zou 17.500 euro zijn verdwenen.

Het interim-bestuur ontkent dat. Die zegt het gewoon niet eens te zijn met het beleid van het bestuur. ‘Er worden besluiten genomen zonder ons in te lichten, onze volkstuinvereniging was ooit de mooiste van Lelystad, maar het is er nu een zooitje’, legde Olga Bijlhout namens hen uit.

Bovendien zou Haagsman zes bestuursleden op een oneerlijke manier hebben aangesteld. Maar de rechter liet al doorschemeren dat de voorzitter juridisch toch wel sterk staat. ‘Ook al begrijp ik echt wel de emoties hoor’, verzekerde zij de interim-bestuurders en de propvolle publieke tribune. ‘Ik begrijp heel goed dat u ongenoegen heeft, maar dan kun je niet zomaar de statuten opzij zetten. Er zijn manieren om dit als vereniging goed op te lossen.’

De interim’ers willen een snelle oplossing. Liefst komende maandag al tijdens een algemene ledenvergadering. Dan kan Haagsman worden weggestemd. Maar die vindt dat te kort dag en wil eerst het onderzoek naar de financiën afwachten. Dat zou binnen een paar weken worden afgerond.

De rechter doet binnen een week uitspraak over de vraag of Haagsman een terechte voorzitter is en zijn werkzaamheden weer mag oppakken. Mocht dat zo zijn, dan wordt hij vermoedelijk daarna door de leden alsnog snel uit zijn functie gezet.