Afvalpas Dronten respecteert privacy gebruiker

Dronten - Bij het gebruik van de afvalpas voor de ondergrondse containers worden alleen de meest noodzakelijke persoonsgegevens geregistreerd. Dat laat de gemeente Dronten weten in antwoord op vragen van de SP.

Die fractie in de gemeenteraad maakte zich zorgen of de privacy van bewoners wel is gewaarborgd bij het gebruik van de afvalpas. Volgens de gemeente is dat het geval.

Registraties

In het gebruik van de pas bij de milieustraat, voor het brengen van groot afval, wordt alleen het adres van de gebruikers geregistreerd. Dat is omdat er per adres een bepaald aantal kilo's per jaar aan grof afval gratis gestort mag worden. Bij meer storting moet er een bijdrage worden betaald.

Bij het gebruiken van de pas voor de ondergrondse containers worden verder geen adres- of persoonsgegevens bijgehouden. Daarbij wordt alleen geregistreerd hoe vaak een container open gaat, zodat afvalverwerker HVC weet wanneer de container geleegd moet worden. 

Op stoom

Sinds de invoering van het 'omgekeerd inzamelen' dit jaar ligt Dronten overigens goed op stoom voor het halen van de doelstellingen voor het scheiden van afval, laat wethouder Jaap Oosterveld weten. 'vorig jaar werd er per inwoner 131 kilogram restafval ingezameld en 69 procent afvalscheiding gerealiseerd. In 2020 moet dat met dit systeem maximaal 100 kilogram en 75 procent zijn. Dat gaat zo zeker lukken.'

Verder komen er bij de gemeente nog weinig klachten binnen over troep bij de ondergrondse containers van gedumpt grof afval of restafval dat niet in de containers is gestopt. 'Ik kom het zelf ook niet tegen,' zegt Oosterveld. 'Maar waar het wel gebeurt, ondernemen we er onmiddellijk actie op.'