Stekken van oudste boom Lelystad worden groot in Bultpark

Lelystad - Drie stekken van de Ingenieur Klasemaboom, de oudste boom van Lelystad, krijgen een plekje in het Bultpark. Daar worden ze, als alles goed gaat, opgekweekt tot knotwilgen.

De Ingenieur Klasemaboom staat sinds 1950 op het oude werkeiland bij Lelystad-Haven. Ooit, volgens de overlevering, is de schietwilg begonnen als piketpaaltje en uitgegroeid tot een volwassen boom die vernoemd is naar ingenieur Marten Klasema, hoofd van de Dienst der Zuiderweewerken van 1970 tot 1974.

Watermerkziekte

Deze wilg is ernstig aangetast door de watermerkziekte (verstopt de houtvaten waardoor takken en bladeren geen vocht meer krijgen en verdrogen) en zal het zeer waarschijnlijk niet redden. 'Daarom zijn er drie paar stekken van de boom genomen in de hoop dat deze op zo'n manier voort kan blijven leven', legt Peter Kouwenhoven van Stichting Bultparkcomité uit.

Knotwilgen

Deze drie stekken worden in het Bultpark opgekweekt worden tot knotwilgen. Kouwenhoven: 'Knotwilgen hebben, mits regelmatig geknot, minder last van watermerkziekte en passen prachtig in het waterrijke 'landschap' van het Bultpark. Bovendien komt watermerkziekte in het Bultpark minder voor dan in de naast het werkeiland gelegen Oostvaardersplassen'.