Blauwalg aangetroffen in zwemwater Flevonice

Biddinghuizen - De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) waarschuwt vanaf vandaag voor blauwalg in het water bij Aquapark Flevomeer op het terrein van Flevonice in Biddinghuizen.

Zwemmen in zwemwater waar blauwalg aanwezig is kan klachten geven zoals huidirritatie en klachten aan maag en darmen. Het strand en het water blijven toegankelijk, maar zwemmen is op eigen risico.

Wekelijkse controle

De waarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de strand- en waterkwaliteitsbeheerder. De meetfrequentie voor blauwalg is per direct verhoogd van tweewekelijks naar wekelijks en de zwemlocatie wordt dagelijks gecontroleerd. Bij de informatiebalie van Flevonice wordt de waarschuwing voor blauwalg aangegeven.

Wateractiviteiten blijven open

Volgens Flevonice levert de concentratie blauwalg geen direct gevaar op als er in het water gezwommen wordt. De wateractiviteiten zoals wakeboarden, tuben, de waterstormbaan en het Stand Up Paddleboarding van Flevonice blijven open. 

Het water in de zwemvijver van Flevonice komt vanuit een natuurlijke bron die zeer schoon en helder water afgeeft. Blauwalg ontstaat in periodes van warm weer in water dat veel voedingsstoffen bevat. Het Waterschap Zuiderzeeland geeft drie type meldingen. De blauwalg waarschuwing is de lichtste variant, gevolgd door een negatief zwemadvies en een zwemverbod.

'Wij nemen geen risico'

Flevonice en het Waterschap houden de waterkwaliteit scherp in de gaten. 'Wij nemen geen risico, bij een negatief zwemadvies gaan onze wateractiviteiten dicht en bieden wij leuke alternatieve activiteiten aan', aldus directeur Maarten van der Ven.

Flevonice raadt bezoekers met een verminderde weerstand af om te zwemmen in het water en deel te nemen aan de wateractiviteiten. Voor overige bezoekers is het geen enkel probleem om gebruik te maken van de Waterstormbaan en andere water activiteiten.