Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

De ware duizendpoot

Je moet een bruggenbouwer zijn, middenin de samenleving staan, kunnen scrabbelen in een verzorgingshuis, kunnen chillen met jongeren, vergaderingen kunnen leiden, juridisch onderlegd zijn, contacten in Den Haag hebben, de weg weten op het provinciehuis.

Je moet met alle politieke partijen om kunnen gaan ook al ben je het niet altijd met ze eens, open staan voor meningen uit de samenleving, je niet te veel laten leiden door populisme, goede contacten hebben met het bedrijfsleven, stressgevoelig zijn, een echte burgervader, klankbord zijn, leiding nemen bij rampen en calamiteiten, betrokken zijn, integer, open staan voor meningen van minderheden, van onbesproken gedrag zijn, een dosis humor bezitten, toerisme promoten, om kunnen gaan met media, handig zijn met sociale media, ambtenaren kunnen aansturen, vertrouwenspersoon zijn, kunnen voorlezen op een basisschool, gastvrij zijn bij koninklijk bezoek, intermediair bij conflicten, affiniteit hebben met de landbouw, duurzame relaties voorstaan, leiding kunnen geven aan een college, visitekaartje van de gemeente zijn, tegen kritiek kunnen en dus eelt op de ziel hebben, passie bezitten, de gemeente doorontwikkelen, boven de partijen staan, samenhang in de samenleving bevorderen, oog hebben voor zwakkeren in de samenleving, gezag hebben, kunnen relativeren, open staan voor nieuwe initiatieven enzovoorts enzovoorts.

Acht u zich geschikt om deze duizendpoot te zijn? Dan kunt u solliciteren naar de functie van burgemeester van de gemeente Dronten per 1 november. Al denk ik dat de gemeente best met minder genoegen neemt. Waar het misschien uiteindelijk om gaat is of hij of zij echt is en zijn of haar ware aard toont. Dat dwingt respect af. Niemand is foutloos en niemand kan die duizendpoot zijn, maar oprecht zijn met het hart op de goede plaats brengt Dronten zeker verder.