Ammar Melhem wil zijn liefde voor de oed graag delen

Dronten - De Oed. Een oosters, voor Nederland nog onbekend, muziekinstrument. Professioneel Oed-speler Ammar Melhem (33) wil hier verandering in brengen.

‘Het is een prachtig instrument, dat in mijn thuisland Syrië niet meer weg te denken is. Het zou geweldig zijn als ik ook de mensen in Nederland kan leren hoe de Oed te bespelen’, vertelt hij.

Sinds 2015 woont Ammar in Nederland. Hiervoor heeft hij vijf jaar in Instanbul gewoond, waar hij de studie Master of Music aan de universiteit volgde. Omdat hij een studentenvisum had, moest hij na zijn studie Turkije weer verlaten. Helaas kon hij, vanwege de oorlog, niet terug naar zijn oude leven in Syrië. ‘Bijna mijn hele leven is nog steeds daar. Familie, vrienden en werk als muziekdocent. Ik zou graag terug willen, maar zolang dat niet kan probeer ik er hier het beste van te maken.’

Betaald werk

In Nederland heeft hij zo snel als hij kon de Nederlandse taal geleerd, zodat hij de post hbo Muziekeducatie aan het conservatorium van Amsterdam kon gaan volgen. ‘Muziek is voor mij altijd belangrijk geweest. Door de opleiding aan het conservatorium te volgen hoopte ik in Nederland een betaalde baan in de muziek te vinden. Helaas bleek dit niet gemakkelijk. De “betaalde” muziekwereld is lastig om binnen te komen, helemaal als Oed-speler.’

'Een instrument dat mensen verblijdt'

Ammar vindt eigenlijk wel vreemd dat de Oed zo onbekend is in de westerse wereld ‘Het is een erg mooi snaarinstrument dat mensen verblijdt en doet leven. Ik wil, door het geven van optredens en muziekles, de mensen in Nederland kennis laten maken met dit muziekinstrument uit het Midden-Oosten.

Gelukkig wil De Meerpaal Ammar hier in steunen. ‘We brengen de bewoners van Dronten en omgeving graag in contact met iets nieuws’, vertelt Janien van den Brink van De Meerpaal. ‘Daarnaast zijn er vast meer mensen die nergens terecht kunnen met hun liefde voor de Oed. Door deze lessen aan te bieden willen we daar verandering in brengen.’

Verbinden

Hoe het er precies uit gaat zien is nog niet helemaal zeker. ‘Groepslessen of privélessen. Dat ligt helemaal aan de behoefte van de mensen die zich opgeven. Wij denken zelf dat het het leukst is om de beginselen van de Oed in groepsverband te leren. Lekker samen muziek maken en de mensen met elkaar verbinden. Of dit nu mensen uit Syrië of Nederland zijn. Juist die kruisbestuiving van culturen vinden we mooi’, aldus Janien.

Grote liefde

Wanneer Ammar op het serviceplein in De Meerpaal een stukje op zijn Oed speelt komen mensen geïnteresseerd om hem heen staan. Een vrouw van Turkse afkomst komt met een brede lach uit de bibliotheek gelopen. ‘Ik dacht al iets bekend te horen. Wat heerlijk! Kom je binnenkort bij Huis voor Taal optreden?’ Ammar lacht: Dit bedoel ik dus. Dat is de kracht van dit instrument. Het maakt mensen blij. En daarom is de Oed mijn grote liefde’, besluit Ammar.

Geïnteresseerd in de Oed-lessen van Ammar? Neem dan contact op door te bellen met 0321-388757 of te mailen naar activiteiten@meerpaal.nl.

Kijk voor meer informatie op de website van De Meerpaal.