Stationsplein
Door Kees Bakker

Stellingen

Lelystad - De stellingen in de politiek zijn betrokken. Van de veertien partijen die er in de gemeenteraad zitten, een onzalig aantal, zullen er drie felle oppositie gaan voeren. PVV, Leefbaar Lelystad en Forum voor de Ouderen hebben elkaar wat dat betreft gevonden, al verschilt hun toon wel.

Meest opvallend van de vergadering waarin de wethouders werden benoemd en het raadsprogramma werd vastgesteld is misschien nog wel dat Denk zich ook bij hen voegde in het afwijzen van het raadsprogramma. Toch niet echt een partij die veel overeenkomsten heeft met de PVV, zou je zeggen. Denk deed dat overigens zonder verder iets te zeggen in het debat, dus over waarom ze tegen zijn of wat ze vinden, valt niets te zeggen.

Ik heb het al een beetje voorspeld: CDA en Jong Lelystad stellen zich coöperatief op en kijken welke krenten zij uit de pap kunnen halen. GroenLinks vaart haar eigen koers, maar is ook altijd bereid tot medewerking. Lelystads Belang vaart ook haar eigen koers, maar zul je waarschijnlijk vooral op bepaalde onderwerpen horen.

Toch is een goede en sterke coalitie gebaat bij een goede oppositie. Van tegenstand wordt je sterker en worden je voorstellen ook beter. Ik hoop daarom dat de PVV en Leefbaar Lelystad met name niet blijven steken in hun verontwaardiging en verongelijktheid. De term ‘dikke middelvinger naar de kiezer’ hebben we nu wel genoeg gehoord. Met een slimme oppositie kun je niet alleen dingen voor elkaar krijgen, maar ook jezelf beter profileren dan je alleen maar af te zetten. Een gratis advies, waar ik als verslaggever ook wat aan heb. Want het wordt best spanend in de Lelystadse raadszaal.

Lees meer in het dossier Gemeenteraadsverkiezingen Lelystad 2018.