Stationsplein
Door Kees Bakker

Marktpraat

Dronten - Het plan van het college van Dronten de markt te verplaatsen van het Meerpaalplein naar de Schans doet nogal wat stof opwaaien. Ik snap dat, al snap ik niet alle argumenten van de tegenstanders.

Zo zouden de winkels langs de Schans, veelal supermarkten, er last van kunnen hebben. Dat kan, maar het tegendeel acht ik waarschijnlijker. Als je voor een bepaalde boodschap niet slaagt, hop je zo even naar de supermarkt om het daar te kopen. Het kan elkaar versterken. En dan de klacht dat het Meerpaalplein is opgeknapt omdat juist daar meer reuring moet komen.  Maar dan heb je het over evenementen: het Beach event, wielerkoersen, sportevenementen, Koningsdag, de Meerpaaldagen. Dat is reuring, niet de wekelijkse markt.

Mijn eigen ervaring is dat de markt veel toegankelijker was toen die op de Schans was, toen het Meerpaalplein werd verbouwd. Daar zag-ie er open en gezellig uit. Op het Meerpaalplein staat de markt met de rug naar de voorbijgangers toe. Dat geeft een defensieve indruk.

Ik snap dat het voor de horecaondernemers langs het Meerpaalplein vervelend kan zijn als de markt verdwijnt. Ik snap ook de wens van de marktkooplui zelf om te willen verhuizen, een wens die toch ook zwaar zou moeten wegen. Maar volgens mijn bescheiden mening is de huidige opstelling van de markt wel aan een opfrisbeurt toe. Of dat dan op de Schans of het Meerpaalplein is.