Deel Flevopoort wordt Zuiderpark

Lelystad - Lelystad heeft er een bedrijventerrein bij: Zuiderpark. Het gaat echter niet om een nieuw bedrijventerrein, maar om een deel van het bedrijventerrein langs de A6, dat tot voor kort onder de naam 'Flevopoort 1 + 2' door het leven ging.

Met de naamsverandering wordt een nieuwe koers ingezet.

De naamswijziging vindt plaats op verzoek van de ondernemers op het bedrijventerrein. ‘Er was ontevredenheid over de naam ‘Flevopoort’. Daarbij ontstond de overtuiging dat een andere naam toegevoegde waarde kan hebben,’ zegt Jack Schoone, voorzitter van de ‘Commissie Airport’ van de Bedrijfskring Lelystad.

‘Ook de aanduiding ‘Flevopoort 1, 2, 3 en 4’ schepte verwarring,’ vult Floris Kruijsifix van Ekris Lelystad hem aan. ‘Wij hebben klanten uit de hele regio, dat is juist de reden dat we daar zitten. Ze hadden regelmatig moeite om ons te vinden. Dat geldt ook voor andere bedrijven, die soms een internationale klantenkring hebben. Dan is Zuiderpark een mooie naam. En het sluit ook mooi aan bij Oostervaart en Noordersluis, andere bedrijventerreinen in Lelystad.’©

Belangstelling

Het bedrijventerrein ligt pal naast de A6 richting Almere. ‘Een zichtlocatie, en dat is ook ons ‘unique selling point’,’ zegt Joanne Baars van IB Solutions. Het bedrijventerrein bestaat al geruime tijd, maar door de crisis heeft de ontwikkeling ervan stil gestaan. ‘Maar de laatste tijd is er weer belangstelling. We zijn in gesprek met drie bedrijven,’ zegt de nieuwe wethouder Economische Zaken Janneke Sparreboom.

Upgrade

De naamswijziging is wat de ondernemers betreft dan ook de start van een upgrade van Zuiderpark. ‘Daarvoor maken we een stappenplan,’ aldus Schoone. Daarin komen veiligheid, verlichting, de verkeersveiligheid en een fietspad aan de orde.

‘Maar er wordt ook gekeken of de nieuwe afslag van de A6 naar de Anthony Fokkerweg naar het vliegveld ook naar ons doorgetrokken kan worden,’ zegt Kruijsifix. Want dat is wel een andere grote wens van de ondernemers: een betere bereikbaarheid. Het is ook een beetje een gewetensvraag voor iedere Lelystedeling die het bedrijventerrein vaak heeft zien liggen bij het langsrijden: hoe kom je er? ‘Ja,’ lacht Baars, ‘dat moet ik ook vaak uitleggen aan klanten. Je moet de afslag bij de McDonalds nemen en daar dan gelijk links gaan, onder de Larserdreef door.’

Beter vinden

De verwachting is dat bezoekers met het aanbrengen van een duidelijke bewegwijzering het bedrijventerrein straks beter weten te vinden. In ieder geval is er geen verwarring meer met Flevopoort. Het doortrekken van de Poseidonweg naar de A6, zodat Zuiderpark ook aan die kant ontsloten wordt, is van later zorg.  Daar zal de politiek zich eerst  nog over moeten buigen. Maar als wethouder economische zaken ziet Sparreboom het belang ervan. ‘We zijn volop bezig de mogelijkheden van aanleg en de financiering ervan in kaart te brengen. Voor  de economie van Lelystad en van Zuiderpark in het bijzonder vind ik die aansluiting een belangrijke stap voorwaarts. Zuiderpark is in ieder geval een kansrijk gebied met goede perspectieven voor de toekomst. Dat geldt voor de hele omgeving van het vliegveld.  Als we tien jaar verder zijn, ziet het er daar heel anders uit,’ voorspelt wethouder Janneke Sparreboom.