Prinses Beatrix zet laatste gouden steek in de Flevowand

Biddinghuizen - De ontknoping van de Flevowand kent deze week vele hoogtepunten. Maar het zetten van de laatste gouden naald in het kunstwerk door prinses Beatrix was toch wel het onbetwiste hoogtepunt voor de vele dames en ene heer die zich de afgelopen veertien jaar vol overgave hebben gestort op het wandkleed dat de geschiedenis van Flevoland verbeeldt.

De ceremonie die vandaag rond het bezoek van prinses Beatrix was opgebouwd, kende vele kippenvelmomenten. ‘Dat de voltooiing van dit project zou samenvallen met de viering van 100 jaar Zuiderzeewet, hadden de initiatiefnemers van de Flevowand, Jenny Bijsterbosch en Erie van Veelen, toch nooit kunnen bedenken,’ sprak ceremoniemeester Gert Jan van Tilburg in een bomvolle sportzaal, waar Biddinghuizen was samengestroomd om de Flevowand te bewonderen en het Koninklijk bezoek te vieren.

Daarvoor had prinses Beatrix al een bos bloemen gekregen van een jonge inwoner van Biddinghuizen en had burgemeester Aat de Jonge haar welkom geheten. ‘U bent nu in het mooiste dorp van Flevoland. Nou, dat was het wel zo ongeveer….’ Daarna schetste de burgemeester een beeld van hoe er de afgelopen veertien jaar met ziel en zaligheid aan de Flevowand is gewerkt. ‘Door dames uit dit dorp. Die hebben geploeterd en gezweet. En ja, ook gekwebbeld tussen het borduren door. Geroddeld, met name over de gemeentepolitiek. In al die jaren heeft er één heer meegeborduurd, maar die hield het niet vol…’

[De tekst gaat verder na de tweet]

Geschiedenis

Terug naar Gert Jan van Tilburg, die voor prinses Beatrix de ontstaansgeschiedenis van de Flevowand verhaalde. Het idee voor de Flevowand ontstond bij initiatiefneemster Erie van Veelen tijdens een bezoek aan Frankrijk in 2004. Daar zag zij het wereldberoemde Wandkleed van Bayeux. Dit duizend jaar oude wandkleed verhaalt over de slag bij Hastings door Willem de Veroveraar in 1066, die daarmee Engeland veroverde, en is ruim 68 meter lang.  Van Veelen zag een beeld voor zich van een soortgelijk kunstwerk over de geschiedenis van Flevoland. Na terugkeer in Nederland nam zij contact op met Jenny Bijsterbosch, eigenaresse van de toenmalige Kreashop de Lapjeskat in Biddinghuizen, om het idee nader uit te werken. Er volgde een oproep voor vrijwilligers in de lokale media en in januari 2005 werd de eerste van vele steken gezet om de Flevowand werkelijkheid te laten worden.

En daarbij beleefden de borduursters hoogte- en dieptepunten. ‘Er werd een groep geformeerd die daadwerkelijk de draad oppakte. De geschiedenis van Flevoland werd bestudeerd, er werd een ontwerp gemaakt en men liep wel eens tegen wat technische obstakels op. Maar met de bekende pioniersgeest werd er doorgeborduurd. Af en toe werd er een foutje gemaakt, waarna men achteruit moest borduren. Soms waren er wat menselijke strubbelingen, maar er was ook heel veel plezier. Er werden prijzen gewonnen. Er heerste een groot groepsgevoel en onverzettelijkheid. En er waren mensen die moesten afhaken, omdat het niet meer ging of door ziekte of overlijden. Ook dat voelen we vandaag,’ zei Van Tilburg.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Kippenvel

Daarna volgde de onthulling in een mooie ceremonie. Terwijl de Flevowand door de borduursters goed werd gehangen, zong zangeres Evy Lassche het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ‘Van water is dit land’, waarbij zij verkleed als de mythische Ariadne, dochter van koning Minos en koningin Pasiphaë uit de Griekse mythologie, het wandkleed langsliep en over de daar afgebeelde passages zong. Met name de twee momenten waarop zij ondersteund werd door een koor van Biddinghuizenaren, die zich aan de twee kanten van de zaal verdekt hadden opgesteld, zorgde bij vele bezoekers voor kippenvel. Na het lied werd voor prinses Beatrix nog het Flevolandse volkslied gezongen. Daarna volgde het moment waarop Prinses Beatrix de gouden naald als afsluiting in het werk stak. ‘U hangt de naald nu in de wilgen, namens alle borduursters,’ zei Van Tilburg daarbij.

Onbetwist hoogtepunt

De prinses nam daarna nog tien minuten om met de borduursters apart en privé te praten, zonder pers erbij. Daarna vertrok zij richting Lelystad, voor de verdere viering van ‘100 Jaar Zuiderzeewet’.  Want je zou het bijna vergeten, maar dat is waarvoor zij naar het mooiste dorp van Flevoland was gekomen.

Vrijdagochtend wordt de Flevowand onder politiebegeleiding naar Batavialand in Flevoland gebracht, waar het zaterdag door de burgemeester van Lelystad Ina Adema wordt onthuld. En daarmee komt zo langzamerhand een einde aan een tijdperk. Voor de tientallen borduursters die ziel en zaligheid in het unieke kunstwerk hebben gelegd. En voor Evy Lassche, die de afgelopen jaren bij diverse gelegenheden zoals de borduurmarathons Ariadne mocht spelen. ‘Het was echt superspannend vanmiddag. Eerst viel het nog wel mee, maar toen ik prinses Beatrix de zaal zag binnenkomen, kwamen alle zenuwen naar boven.’ Niet dat daar iets van te merken was.

‘Dit was echt het hoogtepunt van alles. Het zal even wennen worden dat ik na zaterdag geen Ariadne meer ben, maar dat dit prachtige project op zo’n geweldige manier kan worden afgesloten, is wel heel bijzonder. Dat is een prestatie om trots op te zijn, van iedereen die er bij betrokken was!’