Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Het amateurvoetbal gaat de zomerstop in

Net als vorig jaar is het weer tijd om terug te kijken op de prestaties van ‘onze’ voetbalclubs. Er was helaas niet veel te vieren.

Alleen bij het Lelystadse Unicum vloeide de champagne. De club keert na de degradatie van vorig jaar direct terug in de Tweede Klasse. Ondanks trainersperikelen was Unicum eigenlijk het hele jaar de betere ploeg in de competitie. Batavia pakte weliswaar de periode, maar AGOVV was in de periodestrijd beter zodat Batavia in de Derde Klasse blijft.

Dat geldt ook voor de Dronter ploegen BAS en Swift’64. Beide ploegen hebben lang meegedaan voor de titel, met name Swift, dat uiteindelijk alleen ESC uit Elburg voor zich moest dulden. Dat terwijl Swift na de promotie van vorig jaar een nieuwkomer was in deze klasse. Markant detail was natuurlijk dat trainer Patrick Posthuma wel promoveert, omdat hij Swift verlaat en komend seizoen in de Tweede Klasse ESC gaat trainen.

Swift haalde wel een periodetitel binnen, maar Quick uit Oldenzaal bleek te sterk. BAS, dat zijn trainer ook ziet vertrekken, stond dichtbij de top maar bleef met lege handen, al hield het lang zicht op een periodetitel - op de laatste speeldag kon die worden binnengehaald, maar door een onnodig gelijkspel ging dat feest niet door.

Het Dronter Reaal had het hele seizoen weinig in te brengen en werd dan ook kansloos laatste. De Vierde Klasse is volgend jaar weer het strijdtoneel voor de zondagclub. Tweedeklasser SV Lelystad verspeelde op de laatste speeldag een periodetitel in een seizoen waarin het binnen de club vooral op bestuurlijk niveau onrustig was.

Tot slot asvDronten, de hoogst spelende ploeg. De Drontenaren eindigden in de Eerste Klasse, na de degradatie uit de Hoofdklasse van vorig jaar, op een veilige zesde plaats. Komend seizoen is dat een resultaat waar de nieuwe trainer Pim Kaagman direct voor zal tekenen, daar veel spelers de club gaan verlaten.