Leerlingen ISG Arcus winnen Lagerhuisdebat over duurzaamheid en Fairtrade

Lelystad - 'Als consument heb je veel invloed op het aanbod in de winkel' en 'De jeugd heeft de toekomst, ook in ontwikkelingslanden', over deze en andere stellingen debatteerden middelbare schoolleerlingen van de SGL en ISG Arcus onlangs in de Lelystadse raadzaal.

De setting in de arena was die van het Lagerhuisdebat, het thema: duurzaamheid en Fair Trade.

De leerlingen gingen onder leiding van gespreksleider Nanno Kok ook in debat met leden van de Lelystadse gemeenteraad. Zij deden dat op hoog niveau, concludeerden de juryleden wethouder Elly van Wageningen, gedeputeerde Jop Fackeldey en voorzitter van de Wereldwinkel, Harold van Waveren. Uiteindelijk werd ISG Arcus met een neuslengte verschil tot winnaar uitgeroepen van dit Lagerhuisdebat. Zij wonnen een excursie naar de Tony’s Chocolony chocoladefabriek. Ook werden zij door de wethouder uitgenodigd om een toespraak te houden als Lelystad het ‘certificaat Fairtrade gemeente’ ontvangt.

Voor herhaling vatbaar

Na afloop concludeerden alle aanwezigen dat dit Lagerhuisdebat voor herhaling vatbaar is. Jongeren kunnen bijvoorbeeld ook zo debatteren over onderwerpen die in de gemeenteraad spelen. De organisatoren van het debat, de Stadmakerij en de Wereldwinkel Lelystad, gaan daar graag mee aan de slag, samen met de gemeente en de Lelystadse middelbare scholen.