Ooievaars ringen onder hoogspanning (foto's en filmpjes)

Lelystad - Jonge ooievaars ringen is geen alledaagse klus, al helemaal niet als de nesten metershoog in een hoogspanningsmast zitten, zoals langs de A6 in Lelystad. Vandaag was het jonge grut in de 'ooievaarsflat' aan de beurt.

De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) werkt voor deze bijzondere ringklus samen met netbeheerder TenneT. Langs de A6 bij Lelystad zitten maar liefst 10 ooievaarsnesten in hoogspanningsmasten van TenneT. Ieder jaar komen hier ooievaarsparen bij.

‘Door de jonge ooievaars te ringen kan hun ontwikkeling goed gevolgd worden. We zijn onder andere benieuwd naar wat voor effect het leven in de hoogspanningsmasten op de jonge vogels heeft’, vertelt Eefje van Gorp van Tennet. ‘Ze begeven zich toch in de buurt van magnetische velden.’

[De tekst gaat verder na het filmpje]

De ooievaarsparen kiezen deze hoogspanningsmasten aan de A6 uit vanwege de ligging ten opzichte van Natuurpark Lelystad, wat ook een populaire broedplaats voor de ooievaars is. ‘Ze kunnen zo goed in de gaten houden wanneer er in het natuurpark gevoederd wordt. Slim toch? Voor een lekkere maaltijd hoeven ze alleen even op en neer te vliegen’, legt Eefje uit.
 
Een aantal ervaren klimmers van TenneT klimmen, na nog wat extra instructies van Arda van der Lee van STORK, de mast in om de jonge dieren in een grote tas naar beneden te tillen.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

 

Eenmaal op de grond begint Arda de jonge vogels te controleren, ringen, meten en wegen. ‘De jonkies zijn ongeveer viereneenhalve week oud. Op deze leeftijd is het nog vrij makkelijk om ze te ringen. Worden ze wat ouder dan laten ze zich niet meer zo makkelijk uit het nest pakken’, vertelt Arda.

Na nog een laatste check worden de vogels, onder toeziend oog van hun rondvliegende ouders, weer terug in de tas gelegd en naar het nest gebracht. Over ongeveer een maandje zullen ze voor het eerst hun vleugels uitslaan. Nu mogen ze nog even genieten van het veilige nest.