Nieuwe tentoonstellingen 16 juni gratis te bewonderen in Batavialand

Lelystad - Tijdens de Zuiderzee Havendagen, op zaterdag 16 juni, opent Batavialand in Lelystad gratis haar deuren. Naast vele extra activiteiten kunnen bezoekers een kijkje nemen bij twee gloednieuwe tentoonstellingen: ‘De Flevowand’ en de ‘Werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely’.

De Flevowand

De Flevowand is een geborduurd historisch verhaal. Veertigduizend zoek-, ontwerp- en borduururen zitten in de Flevowand. Veertien jaar is er onafgebroken gewerkt door gemiddeld 25 borduursters uit Biddinghuizen. Over zestig meter ontrolt zich de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot de 21e eeuw voor de ogen van de kijker. Op zaterdag 16 juni om 12.45 uur wordt de Flevowand feestelijk geopend door Ina Adema, de burgemeester van Lelystad. Vanaf 15.00 uur kan het publiek de Flevowand bezichtigen. De borduursters, die aan de Flevowand hebben gewerkt, zijn aanwezig om het publiek langs dit verhaal te begeleiden. Batavialand krijgt de Flevowand voor een periode van drie jaar in bruikleen van Stichting De Flevowand uit Biddinghuizen. De Flevowand zal tentoongesteld worden in een indrukwekkende ronde vitrine in de centrale hal van het museum.

[De tekst gaat verder na de foto's]

 

Werkkamer van Cornelis Lely

Het is 1929 en het lijkt of hij nog volop aan het werk is. Ingenieur Cornelis Lely, de grondlegger van één van ‘s werelds grootste waterbouwkundige projecten: de Zuiderzeewerken. Zijn werkkamer is vanaf donderdag te zien in Batavialand. Deze presentatie vertelt het verhaal van Lely en de Zuiderzeewet aan de hand van foto’s, boeken, brochures, kaarten en voorwerpen. De meubels zijn afkomstig uit de collectie van de familie Lely.

Onderdeel van de presentatie is de interactieve Lely-suite. De Lely-suite is een documentaire over het ‘grote leven’ van de waterbouwkundige en staatsman ingenieur Cornelis Lely. Leitmotiv in de documentaire is de speciaal gecomponeerde Lely-suite, door musici live uitgevoerd - gebruikmakend van de natuurelementen - op betekenisvolle plekken in het landschap. Donderdag 14 juni wordt, tijdens het congres ‘Nederland over 100 jaar’, de ‘Werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely’ officieel geopend door de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Batavialand gratis geopend

100 jaar Zuiderzeewet wordt flink gevierd in Batavialand. Op 16 juni opent Batavialand gratis haar deuren. Naast de nieuwe tentoonstellingen, worden er extra activiteiten aangeboden. Zo is er een vossenjacht uitgezet met karakters van 100 jaar geleden en is de werf volop in bedrijf. Kijk hier voor alle activiteiten in Batavialand. Voor meer informatie over de Zuiderzee Havendagen kijk op www.100jaarzuiderzeewet.com.