Politiek neemt in december beslissing over Lidl in Dronten-West

Dronten - De politiek buigt zich in december over de vraag of er een Lidl-supermarkt kan komen in Dronten-West. Dat gebeurt nadat in september de nieuwe detailhandelsvisie is verschenen en besproken, waarin het totale detailhandelsbeleid voor de gemeente voor de komende jaren in wordt vastgelegd.

De komst van een nieuwe supermarkt naar Dronten is omstreden. De huidige detailhandel en winkeliers in Suydersee zien dat eigenlijk niet zitten. Zij vinden dat er genoeg supermarkten in Dronten zijn en dat als er dan toch één bij moet komen, dat in Suydersee moet zijn.

De tegenstand van de detailhandel en de haar vertegenwoordigende groepen heeft bij inwoners weer tot een tegenactie geleid. Een steunbetuiging voor de komst van een Lidl naar Dronten-West leidde in korter tijd tot 686 handtekeningen.

Locatie

Daar komt bij dat de Lidl zelf zich helemaal niet in Suydersee wil vestigen. De supermarkt heeft daar geen geschikte ruimte gevonden. Ook enkele andere locaties in Dronten vielen voor de supermarkt af. Uiteindelijk liet men het oog vallen op Dronten-West. Daar zou aan de Beursstraat nieuwbouw van een supermarkt plaatsvinden in combinatie met achttien appartementen, bedoeld voor jongeren, ouderen of als zorgwoning.

Daarvoor moet wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. En tijdens de discussie daarover, die voor december op de agenda staat, kan de politiek zich dan ook uitspreken over de wenselijkheid van de komst van een nieuwe supermarkt aldaar. Donderdag heeft men in een zogenaamd ‘coördinatiebesluit’ de eerste stappen daartoe gezet.

Visie op detailhandel

Wethouder Irene Korting verzekerde de politiek dat er voor die tijd een nieuwe detailhandelsvisie zal verschijnen. Dat was een wens van de ondernemers die tegen de komst van de Lidl zijn, een wens die wordt ondersteund door de politiek. In zo’n visie kan de toekomst van de verschillende centra worden bekeken in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, en komt ook de wenselijkheid te staan van wel of geen uitbreiding van het aantal vierkante meters aan detailhandel en supermarkten.